donderdag 28 februari 2008

Cubaanse kerk wil meer ruimte voor debat

HAVANA - De bisschoppen van Cuba hopen dat er onder de nieuwe president Raúl Castro meer ruimte voor debat is. Dat laten ze weten in een communiqué dat werd voorgelezen op de staatstelevisie, wat op Cuba nooit eerder is voorgekomen.

Toen Fidel Castro ziek werd, organiseerde de regering in het hele land discussiebijeenkomsten over de toekomst van Cuba. De bisschoppen zijn van mening dat dit besluit de nationale vrede heeft bevorderd. We willen vandaag God bedanken omdat deze vrede het mogelijk maakte dat, op dit moment, de hoogste autoriteiten arbeiders, studenten en het hele volk uitnodigden om de meeste dringende problemen die ons volk aangaan te bespreken, aldus de bisschoppen.

Kardinaal Bertone opgetogen over bezoek
Kardinaal Tarcisio Bertone, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, sprak tijdens zijn ontmoeting met Raul Castro de hoop uit dat de nieuwe president van Cuba aandachtig zal luisteren naar de verzuchtingen van de Cubanen en rekening zal houden met hun noden. Bertone was opvallend vriendelijk en hoffelijk voor de nieuwe president, aan wie hij ook de felicitaties van de paus overmaakte.
De staatssecretaris zei aan journalisten dat hij bijzonder opgetogen is over zijn Cuba-bezoek, waarbij hij naar eigen zeggen een bijzonder grote bereidheid tot dialoog en wil tot samenwerking had ervaren. Zondag vroeg hij tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met Felipe Perez Roque, Cubaans minister van Buitenlandse Zaken, wel de vrijlating van de politieke gevangenen, maar hij veroordeelde er ook het embargo tegen Cuba.

Volk bestraft door VS-embargo
‘Ik herhaal de woorden van paus Johannes-Paulus II die dit embargo ethisch onaanvaardbaar noemde. Dit is een straf voor de Cubaanse bevolking en helpt hen niet hun waardigheid en onafhankelijkheid te herwinnen.’, aldus de curie-kardinaal.
Hij sloot een pausbezoek aan Cuba niet uit. ‘Dat was tot op heden niet mogelijk, maar in de toekomst zien wij wel.’ De nieuwe president Raul Castro kondigde na zijn ambtsaanvaarding onder meer een versoepeling aan voor buitenlandse reizen, evenals meer vrijheid en een grotere openheid voor buitenlandse privé-investeerders.

(Kerknet)