maandag 11 februari 2008

Verschijning Maria aan Bernadette 150 jaar geleden

Hilversum (Van onze redactie) 10 februari 2008 - Morgen is het precies 150 jaar geleden dat Bernadette Soubirous in de grot van Massabielle in Lourdes de eerste verschijning kreeg van een mysterieuze gestalte die zich later zou bekendmaken als de 'Onbevlekte Ontvangenis'. Verwacht wordt dat morgen vele tienduizenden de festiviteiten in Lourdes zullen bijwonen.

Waterbron

Bernadette, in 1933 heilig verklaard, kreeg tussen 11 februari en 16 juli 1858 in totaal achttien verschijningen van de Maagd Maria. Zij gaf de toen 14 jaar oude Bernadette de opdracht te bidden voor zieken en zondaars. Op aanwijzingen van de verschijning ontdekte het herdersmeisje een bron. Het water uit deze bron heeft volgens talloze gelovigen nog steeds geneeskrachtige werking.

Wereldziekendag

Aanvankelijk wilden de kerkelijke autoriteiten Bernadette niet geloven dat Maria aan haar verschenen was. Nadat er melding was gemaakt van medisch onverklaarbare genezingen van mensen die in de grot hadden gebeden, groeide Lourdes uit tot een van de grootste bedevaartsoorden van Europa. Vooral zieken komen naar Lourdes om er genezing, troost of kracht te vinden. Daarom is 11 februari de jaarlijkse Wereldziekendag.

Paus

Vandaag, op de eerste zondag van de Veertigdagentijd, sprak de paus tijdens zijn Anglus-toespraak over het jubileum in Lourdes. "De boodschap van de Madonna, die nog steeds vanuit Lourdes wordt verspreid, herinnert aan de woorden van Jezus die bij aanvang van zijn missie zei: 'Bekeert u en gelooft in het Evangelie'." Volgens Benedictus XVI is het een geschenk van de voorzienigheid dat het jubileum samenvalt met het begin van de Veertigdagentijd, een tijd van boete en inkeer. Mogelijk zal de paus Lourdes in september bezoeken.

Bron: Katholiek Nederland