woensdag 1 april 2009

Mgr. Eijk: condooms kunnen scheuren

Hilversum (Van onze redactie) 1 april 2009 - “Het condoom biedt geen absolute, maar slechts relatieve bescherming. Daarom zijn de emotionele reacties van politici en van een commentator in The Lancet op de woorden van de paus beneden peil.” Dat schrijft aartsbisschop Wim Eijk vandaag in de Volkskrant over ‘de condoomrel’.

Condoomrel
De ‘condoomrel’ ontstond na een persconferentie op 17 maart aan boord van het vliegtuig dat de paus naar Kameroen bracht. Een journalist stelde hem een vraag over de aidsproblematiek in Afrika. Wat bleef hangen was dat de paus zei dat condooms de problematiek alleen maar verergeren.

Zwanger
Mgr. Eijk: “Afgezien van het feit dat zij reageerden op citaten buiten hun context, hadden zij de eerlijkheid moeten opbrengen te zeggen dat als bij regelmatige seksuele gemeenschap het condoom wordt gebruikt, in één jaar vier (volgens sommige onderzoeken tot vijftien) van de honderd vrouwen zwanger worden.”

Sperma
Volgens Eijk ontstaan die zwangerschappen “doordat mensen het condoom niet goed gebruiken, maar vooral doordat het – zeker in de Afrikaanse klimaatomstandigheden – kan scheuren. En als het condoom het sperma niet tegenhoudt, houdt het ook het aidsvirus niet tegen. Dit is de realiteit en daarmee moeten promotors van het condoom rekening houden”.

Seksuele feestvreugde
“Zijn er onder ons werkelijk argeloze lieden die menen dat mensen met promiscue gedrag het condoom niet gebruiken, omdat de paus het gebruik ervan afkeurt?” vraagt de Utrechtse aartsbisschop zich af. “We weten al te goed dat daar andere motieven aan ten grondslag liggen: condoomgebruik draagt nu eenmaal weinig bij aan de seksuele feestvreugde.”

Epidemie op terugtocht
“Toch lijkt de aidsepidemie de laatste jaren op de terugtocht”, schrijft Eijk. “O, dus toch dankzij die condooms? Wellicht in een aantal gevallen. Daarnaast speelt een groot aantal andere factoren een rol: voorlichting, het vermijden van wisselende seksuele contacten en het verstrekken van schone naalden aan drugsgebruikers.” Een belangrijke factor is dat aids tegenwoordig adequaat kan worden behandeld, “al is volledige genezing nog niet mogelijk”, stelt Eijk vast.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Mgr. Eijk: paus is onrecht aangedaan

Hilversum (Van onze redactie) 1 april 2009 - 'De condoomrel’ is veroorzaakt door paus Benedictus XVI buiten de context te citeren. Daardoor is hem onrecht aangedaan. Dat schrijft aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in een vandaag gepubliceerd opiniestuk in de Volkskrant.

Persconferentie
De ‘condoomrel’ ontstond na een persconferentie op 17 maart aan boord van een Boeing 777 die de paus naar Kameroen bracht. Een journalist stelde hem een vraag over de aidsproblematiek in Afrika. Wat bleef hangen was dat de paus zei dat condooms de problematiek alleen maar verergeren. Volgens Eijk beantwoordde de paus die vraag echter allereerst met de stelling dat de problematiek vanuit een breder perspectief bekeken moet worden.

Menswaardige seksualiteit
Eijk: “Hij [de paus] spreekt over de noodzakelijke gedragsverandering, over verantwoordelijkheden en solidariteit, over respect tussen mannen en vrouwen en het recht op menswaardige seksualiteit.” En vanuit die context zei de paus (citaat door Eijk): “Als de ziel ontbreekt, als Afrikanen elkaar niet helpen, dan kan men deze plaag niet oplossen door voorbehoedsmiddelen uit te delen; integendeel, we lopen het risico het probleem alleen maar groter te maken", aldus de paus.

Rel
“De condoomrel was geboren. Het is een onrecht mensen, ook de paus, buiten de context te citeren, waardoor wat zij zeggen verkeerd overkomt. Hij sprak over huwelijk en seksualiteit vanuit het perspectief van Gods scheppingsordening. Daarbinnen dient seksuele gemeenschap alleen plaats te vinden binnen het huwelijk”, schrijft Eijk.

Condooms blokkeren
“De gave van man en vrouw aan elkaar is niet totaal, wanneer de gave van het ouderschap via de seksuele gemeenschap door het gebruik van voorbehoedmiddelen wordt geblokkeerd”, aldus moraaltheoloog Eijk. “Sommigen zullen het hiermee eens zijn, anderen niet. Misschien omdat zij geen schepping aannemen of een andere visie op de scheppingsordening hebben. Maar dit is wel de fundamentele visie waarover de paus sprak.”

Monogaam
Eijk: “Het monogame huwelijk en het plaatsen van seksuele gemeenschap binnen de context van het huwelijk dienen niet om aids te voorkomen. Dit is een – welkom – neveneffect. De kerk houdt deze visie op huwelijk en seksualiteit voor, omdat zij voortvloeit uit de scheppingsordening zoals die in de Heilige Schrift beschreven is. Bovendien is het monogame, stabiele huwelijk de basis voor een gelukkig gezinsleven en de beste springplank die we kinderen voor hun leven kunnen bieden.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Bisschoppen en Vaticaan al in jaren '50 gewezen op misbruik

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 31 maart 2009 - De Amerikaanse pater Gerald Fitzgerald heeft al in de jaren vijftig van de vorige eeuw de Amerikaanse bisschoppen en het Vaticaan gewaarschuwd voor seksueel misbruik door priesters. Hij wilde dat velen van hen onmiddellijk uit het priesterambt zouden worden gezet. Dat blijkt uit documenten waarover het Amerikaanse katholieke weekblad National Catholic Reporter beschikt.

Eiland
Fitzgerald was overste van een in 1947 opgerichte religieuze congregatie die was opgericht om priesters in problemen te helpen. Hij was er zo van overtuigd dat verscheidene priesters die zich aan gelovigen hadden vergrepen hun gedrag niet zouden veranderen, dat hij overwoog een eiland te kopen om zulke geestelijken van de rest van de bevolking te scheiden.

Gods gramschap
In zijn brieven geeft pater Fitzgerald uiting aan zijn minachting voor priesters "die jongetjes of meisjes hebben verleid of hebben proberen te verleiden. Die mannen, excellentie, zijn duivels en Gods gramschap rust op hen. Als ik bisschop was, zou ik in angst zitten, als ik niet aan Rome zou hebben verzocht hen tegen hun wil uit hun priesterambt te zetten", schreef hij in 1957 aan een niet-genoemde aartsbisschop.

Adders
Fitzgerald haalt in de brief zijn plan voor de aankoop van een eiland aan, al beseft hij dat "zelfs een eiland te goed is voor deze adders van wie de Edele Heer [Jezus Christus, red] heeft gezegd dat het beter ware geweest dat zij niet zouden zijn geboren".

Schandaal
Sinds 2002 wordt de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk geplaagd door schandalen over seksueel misbruik door priesters. In dat jaar werd bekend dat een aantal priesters van het aartsbisdom Boston zich aan kinderen of andere gelovigen had vergrepen. Daarna heeft vrijwel elk bisdom in de Verenigde Staten ermee te maken gekregen. De daden van de priesters hebben bisdommen en religieuze ordes en congregaties miljoenen gekost. De brief van Fitzgerald laat zien dat Amerikaanse bisdommen en het Vaticaan al decennia geleden van het wangedrag van sommige priesters op de hoogte zijn gesteld.

Overplaatsen van priesters
De aantijgingen van Fitzgerald lijken de bewering van hedendaagse bisschoppen tegen te spreken dat de kerkelijke hiërarchie pas sinds halverwege de jaren tachtig op de hoogte geraakte van de omvang van het probleem van seksueel misbruik door priesters. Ook blijkt uit de correspondentie tussen Fitzgerald en bisschoppen dat de kerkelijke autoriteiten al veel eerder dan zij tot nu toe hebben toegegeven gewezen zijn op de gevaren van het overplaatsen van pedofiele priesters die over de schreef waren gegaan.

Advies aan Vaticaan
Fitzgerald schreef in 1962 aan het Vaticaanse Heilig Officie over het ‘enorme probleem’ van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. Hij adviseerde het dicasterie priesters die herhaaldelijk de fout in waren gegaan, vooral zij die kinderen hadden misbruikt, de mogelijkheid te bieden voor een teruggetrokken leven in een klooster of terugplaatsing in de lekenstaat.

Ontmoeting met paus
Fitzgerald had in augustus 1963 een ontmoeting met paus Paulus VI waarin hij hem informeerde over de problemen waar priesters mee te kampen hadden. De National Catholic Reporter vermeldt niet of hij de paus ook persoonlijk op de hoogte stelde van zijn bevindingen omtrent seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. Hij schreef de paus er wel expliciet over in een brief volgend op de audiëntie.

Onverbeterlijkheid
“Persoonlijk ben ik niet optimistisch over de terugkeer in actieve dienst van priesters die zich te buiten zijn gegaan aan abnormale praktijken, vooral aan zonden met kinderen”, schreef Fitzgerald aan de paus. “Hoe dan ook moeten de noden van de Kerk in overweging worden genomen en kan een herintreding van priesters die op dit gebied blijkbaar genezen zijn worden overwogen, maar dat is alleen aan te bevelen waar oplettende leiding en supervisie mogelijk is. Waar de indicatie van onverbeterlijkheid bestaat zou ik, vanwege het verschrikkelijke veroorzaakte schandaal, dringend volledige laïcisering aanbevelen.”


Bron: www.katholieknederland.nl

Amerikaanse bisschoppen waarschuwen voor reiki

Hilversum (ANP) 31 maart 2009 - De Amerikaanse bisschoppen hebben katholieke instellingen opgeroepen geen gebruik te maken van reiki. Dat is een alternatieve geneeswijze die in Japan is ontwikkeld en waarbij het lichaam van de patiënt met een veronderstelde vorm van levensenergie wordt behandeld.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt
Volgens de bisschoppen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat reiki helpt. "Er zijn geen fatsoenlijke wetenschappelijke studies over de doeltreffendheid van reiki. Evenmin is er een geloofwaardige verklaring waarom de geneeswijze doeltreffend zou kunnen zijn", schrijven de bisschoppen.

Geest en energie
De Japanner Mikao Usui ontwikkelde reiki, waarvan de naam is ontleend aan de Japanse karakters voor geest en energie, oorspronkelijk als weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Rond 1922 gaf hij zijn opvattingen een concrete vorm, na een lange zoektocht en een periode van vasten en meditatie op een berg.

Nederland
Nederland kent enkele tientallen behandelaars die de reikimethode toepassen. Zij hebben zich sinds 2003 verenigd in de Reiki Stichting Nederland. Voorzitter Arie Luijerink van de stichting zegt goed met Nederlandse priesters en predikanten samen te werken. Zo heeft hij eens een cursus gegeven in een pastorie in het zuiden van Limburg. Alleen bij orthodoxe gereformeerden heeft hij wel eens weerstand tegen reiki bespeurd.

Opleiding

Op de lijst van de stichting staan uitsluitend behandelaars die een opleiding hebben gevolgd en hun werk één keer laten controleren. Zij laten iedereen die zich door hen laat behandelen, een verslag van de ervaringen met de methode schrijven.

Bron: www.katholieknederland.nl