woensdag 1 april 2009

Amerikaanse bisschoppen waarschuwen voor reiki

Hilversum (ANP) 31 maart 2009 - De Amerikaanse bisschoppen hebben katholieke instellingen opgeroepen geen gebruik te maken van reiki. Dat is een alternatieve geneeswijze die in Japan is ontwikkeld en waarbij het lichaam van de patiënt met een veronderstelde vorm van levensenergie wordt behandeld.

Wetenschappelijk bewijs ontbreekt
Volgens de bisschoppen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat reiki helpt. "Er zijn geen fatsoenlijke wetenschappelijke studies over de doeltreffendheid van reiki. Evenmin is er een geloofwaardige verklaring waarom de geneeswijze doeltreffend zou kunnen zijn", schrijven de bisschoppen.

Geest en energie
De Japanner Mikao Usui ontwikkelde reiki, waarvan de naam is ontleend aan de Japanse karakters voor geest en energie, oorspronkelijk als weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling. Rond 1922 gaf hij zijn opvattingen een concrete vorm, na een lange zoektocht en een periode van vasten en meditatie op een berg.

Nederland
Nederland kent enkele tientallen behandelaars die de reikimethode toepassen. Zij hebben zich sinds 2003 verenigd in de Reiki Stichting Nederland. Voorzitter Arie Luijerink van de stichting zegt goed met Nederlandse priesters en predikanten samen te werken. Zo heeft hij eens een cursus gegeven in een pastorie in het zuiden van Limburg. Alleen bij orthodoxe gereformeerden heeft hij wel eens weerstand tegen reiki bespeurd.

Opleiding

Op de lijst van de stichting staan uitsluitend behandelaars die een opleiding hebben gevolgd en hun werk één keer laten controleren. Zij laten iedereen die zich door hen laat behandelen, een verslag van de ervaringen met de methode schrijven.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: