woensdag 1 april 2009

Mgr. Eijk: paus is onrecht aangedaan

Hilversum (Van onze redactie) 1 april 2009 - 'De condoomrel’ is veroorzaakt door paus Benedictus XVI buiten de context te citeren. Daardoor is hem onrecht aangedaan. Dat schrijft aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in een vandaag gepubliceerd opiniestuk in de Volkskrant.

Persconferentie
De ‘condoomrel’ ontstond na een persconferentie op 17 maart aan boord van een Boeing 777 die de paus naar Kameroen bracht. Een journalist stelde hem een vraag over de aidsproblematiek in Afrika. Wat bleef hangen was dat de paus zei dat condooms de problematiek alleen maar verergeren. Volgens Eijk beantwoordde de paus die vraag echter allereerst met de stelling dat de problematiek vanuit een breder perspectief bekeken moet worden.

Menswaardige seksualiteit
Eijk: “Hij [de paus] spreekt over de noodzakelijke gedragsverandering, over verantwoordelijkheden en solidariteit, over respect tussen mannen en vrouwen en het recht op menswaardige seksualiteit.” En vanuit die context zei de paus (citaat door Eijk): “Als de ziel ontbreekt, als Afrikanen elkaar niet helpen, dan kan men deze plaag niet oplossen door voorbehoedsmiddelen uit te delen; integendeel, we lopen het risico het probleem alleen maar groter te maken", aldus de paus.

Rel
“De condoomrel was geboren. Het is een onrecht mensen, ook de paus, buiten de context te citeren, waardoor wat zij zeggen verkeerd overkomt. Hij sprak over huwelijk en seksualiteit vanuit het perspectief van Gods scheppingsordening. Daarbinnen dient seksuele gemeenschap alleen plaats te vinden binnen het huwelijk”, schrijft Eijk.

Condooms blokkeren
“De gave van man en vrouw aan elkaar is niet totaal, wanneer de gave van het ouderschap via de seksuele gemeenschap door het gebruik van voorbehoedmiddelen wordt geblokkeerd”, aldus moraaltheoloog Eijk. “Sommigen zullen het hiermee eens zijn, anderen niet. Misschien omdat zij geen schepping aannemen of een andere visie op de scheppingsordening hebben. Maar dit is wel de fundamentele visie waarover de paus sprak.”

Monogaam
Eijk: “Het monogame huwelijk en het plaatsen van seksuele gemeenschap binnen de context van het huwelijk dienen niet om aids te voorkomen. Dit is een – welkom – neveneffect. De kerk houdt deze visie op huwelijk en seksualiteit voor, omdat zij voortvloeit uit de scheppingsordening zoals die in de Heilige Schrift beschreven is. Bovendien is het monogame, stabiele huwelijk de basis voor een gelukkig gezinsleven en de beste springplank die we kinderen voor hun leven kunnen bieden.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: