woensdag 1 april 2009

Bisschoppen en Vaticaan al in jaren '50 gewezen op misbruik

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 31 maart 2009 - De Amerikaanse pater Gerald Fitzgerald heeft al in de jaren vijftig van de vorige eeuw de Amerikaanse bisschoppen en het Vaticaan gewaarschuwd voor seksueel misbruik door priesters. Hij wilde dat velen van hen onmiddellijk uit het priesterambt zouden worden gezet. Dat blijkt uit documenten waarover het Amerikaanse katholieke weekblad National Catholic Reporter beschikt.

Eiland
Fitzgerald was overste van een in 1947 opgerichte religieuze congregatie die was opgericht om priesters in problemen te helpen. Hij was er zo van overtuigd dat verscheidene priesters die zich aan gelovigen hadden vergrepen hun gedrag niet zouden veranderen, dat hij overwoog een eiland te kopen om zulke geestelijken van de rest van de bevolking te scheiden.

Gods gramschap
In zijn brieven geeft pater Fitzgerald uiting aan zijn minachting voor priesters "die jongetjes of meisjes hebben verleid of hebben proberen te verleiden. Die mannen, excellentie, zijn duivels en Gods gramschap rust op hen. Als ik bisschop was, zou ik in angst zitten, als ik niet aan Rome zou hebben verzocht hen tegen hun wil uit hun priesterambt te zetten", schreef hij in 1957 aan een niet-genoemde aartsbisschop.

Adders
Fitzgerald haalt in de brief zijn plan voor de aankoop van een eiland aan, al beseft hij dat "zelfs een eiland te goed is voor deze adders van wie de Edele Heer [Jezus Christus, red] heeft gezegd dat het beter ware geweest dat zij niet zouden zijn geboren".

Schandaal
Sinds 2002 wordt de Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk geplaagd door schandalen over seksueel misbruik door priesters. In dat jaar werd bekend dat een aantal priesters van het aartsbisdom Boston zich aan kinderen of andere gelovigen had vergrepen. Daarna heeft vrijwel elk bisdom in de Verenigde Staten ermee te maken gekregen. De daden van de priesters hebben bisdommen en religieuze ordes en congregaties miljoenen gekost. De brief van Fitzgerald laat zien dat Amerikaanse bisdommen en het Vaticaan al decennia geleden van het wangedrag van sommige priesters op de hoogte zijn gesteld.

Overplaatsen van priesters
De aantijgingen van Fitzgerald lijken de bewering van hedendaagse bisschoppen tegen te spreken dat de kerkelijke hiërarchie pas sinds halverwege de jaren tachtig op de hoogte geraakte van de omvang van het probleem van seksueel misbruik door priesters. Ook blijkt uit de correspondentie tussen Fitzgerald en bisschoppen dat de kerkelijke autoriteiten al veel eerder dan zij tot nu toe hebben toegegeven gewezen zijn op de gevaren van het overplaatsen van pedofiele priesters die over de schreef waren gegaan.

Advies aan Vaticaan
Fitzgerald schreef in 1962 aan het Vaticaanse Heilig Officie over het ‘enorme probleem’ van seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. Hij adviseerde het dicasterie priesters die herhaaldelijk de fout in waren gegaan, vooral zij die kinderen hadden misbruikt, de mogelijkheid te bieden voor een teruggetrokken leven in een klooster of terugplaatsing in de lekenstaat.

Ontmoeting met paus
Fitzgerald had in augustus 1963 een ontmoeting met paus Paulus VI waarin hij hem informeerde over de problemen waar priesters mee te kampen hadden. De National Catholic Reporter vermeldt niet of hij de paus ook persoonlijk op de hoogte stelde van zijn bevindingen omtrent seksueel misbruik van minderjarigen door priesters. Hij schreef de paus er wel expliciet over in een brief volgend op de audiëntie.

Onverbeterlijkheid
“Persoonlijk ben ik niet optimistisch over de terugkeer in actieve dienst van priesters die zich te buiten zijn gegaan aan abnormale praktijken, vooral aan zonden met kinderen”, schreef Fitzgerald aan de paus. “Hoe dan ook moeten de noden van de Kerk in overweging worden genomen en kan een herintreding van priesters die op dit gebied blijkbaar genezen zijn worden overwogen, maar dat is alleen aan te bevelen waar oplettende leiding en supervisie mogelijk is. Waar de indicatie van onverbeterlijkheid bestaat zou ik, vanwege het verschrikkelijke veroorzaakte schandaal, dringend volledige laïcisering aanbevelen.”


Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: