vrijdag 13 maart 2009

De Korte kritisch over excommunicatie na abortus bij 9-jarige


Hilversum (Van onze redactie) 13 maart 2009 - Bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden heeft grote moeite met de excommunicatie van alle betrokkenen bij een abortus bij een 9-jarig Braziliaans meisje. “Hier had barmhartigheid boven het recht moeten gaan”, zei De Korte vanmorgen in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland.

Recht en barmhartigheid
De Korte benadrukt dat de Kerk altijd opkomt voor het leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood. Dat vindt de Kerk zo belangrijk dat het kerkelijk wetboek voorschrijft dat alle betrokkenen bij een abortus van rechtswege worden geëxcommuniceerd. Maar de bisschop hekelt de strikt juridische benadering van zijn collega-bisschoppen in deze kwestie. “Naast recht is er ook barmhartigheid.”

Zwanger na verkrachting
Het jonge meisje was na verkrachting door haar stiefvader zwanger geraakt van een tweeling. Ze zou vrijwel zeker gestorven zijn als ze de zwangerschap had voldragen. De aartsbisschop van Olinda en Recife bevestigde vorige week de excommunicatie van alle betrokkenen bij de abortus, waaronder de moeder van het meisje en enkele artsen. De Vaticaanse curiekardinaal Giovanni Battista Re verdedigde de excommunicatie.

Tragische situatie
De Korte denkt dat met hem veel katholieken het een heel moeilijk standpunt vinden. “Nogmaals: wij komen op voor het leven. Maar dit is zo’n tragische situatie en er is altijd een spanning tussen de leer van de Kerk en de weerbarstigheid van het concrete leven. En nu had barmhartigheid boven het recht moeten gaan.”

Verontwaardiging
De Korte zei dat het in de katholieke traditie altijd een ‘morele lijn’ is geweest dat het leven van de moeder mag worden beschermd als dat door een zwangerschap wordt bedreigd. Hij zei zich ‘meer thuis’ te voelen bij het oordeel van enkele Franse bisschoppen die gisteren hun verontwaardiging uitspraken over de excommunicatie, dan bij het standpunt van kardinaal Re en enkele Braziliaanse bisschoppen.

Politiek steekspel
De Korte vermoedt dat over het hoofd van een ‘heel tragische casus’ een politiek steekspel wordt gevoerd rond de voorgenomen liberalisering van de Braziliaanse abortuswet. Daar heeft hij moeite mee. “Ik denk dat wij als Kerk in eerste instantie een heel pastorale houding moeten aannemen naar een 9-jarige meisje dat nog helemaal niet in staat is om moeder te worden en naar de anderen die daarbij betrokken zijn.”

Zeer onbarmhartige reactie
De bisschop kan zich heel goed voorstellen dat gelovigen en ongelovigen wereldwijd niets begrijpen van de excommunicatie en de ferme uitspraken daarover van enkele bisschoppen. Aartsbisschop Cardoso Sobrinho van Olinda en Recife hekelde vorige week de Braziliaanse wet die abortus in geval van verkrachting toestaat. Ook noemde hij de abortus op twee onschuldige levens een ernstiger misdrijf dan de verkrachting van het meisje door de stiefvader. De Korte noemt de reactie van enkele Braziliaanse bisschoppen ‘zeer onbarmhartig’.

Bron: www.katholieknederland.nl

Zwitserse bisschop: ‘Kerk moet excommunicatie afschaffen’


Hilversum (Kipa/Apic/Van onze redactie) 13 maart 2009 - De Kerk moet stoppen met het hanteren van excommunicatie. Dit heeft de Zwitserse hulpbisschop Pierre Farine van Geneve eergisteren tegenover Radio Vaticana gezegd.

‘Straf treft verkeerden’
Volgens de bisschop treft deze straf vaak de verkeerden en nooit de talloze openlijke zondaars zoals de maffia of mensen die hun volk uithongeren of hun werknemers niet betalen.

Abortus bij negenjarige
De bisschop reageert met deze uitspraak op de excommunicatie van de artsen en de moeder van het negenjarige Braziliaanse meisje dat vorige week een abortus onderging. Het kind was na misbruik door haar stiefvader zwanger van een tweeling.

Anachronistisch
“Ik ben van mening dat dit wapen niet meer gebruikt moet worden omdat het de lading niet meer dekt. Als men deze mensen excommuniceert, waarom dan niet financiële uitbuiters? Het is een anachronistisch wapen.”

‘Taal van barmhartigheid’

“In moeilijke kwesties is er veel meer behoefte aan verheldering en onderricht”, verduidelijkte Farine zijn uitspraak. Volgens de bisschop moet in de Kerk bovenal “de taal van barmhartigheid en medeleven” klinken.


Bron: http://www.katholieknederland.nl/