vrijdag 13 maart 2009

Zwitserse bisschop: ‘Kerk moet excommunicatie afschaffen’


Hilversum (Kipa/Apic/Van onze redactie) 13 maart 2009 - De Kerk moet stoppen met het hanteren van excommunicatie. Dit heeft de Zwitserse hulpbisschop Pierre Farine van Geneve eergisteren tegenover Radio Vaticana gezegd.

‘Straf treft verkeerden’
Volgens de bisschop treft deze straf vaak de verkeerden en nooit de talloze openlijke zondaars zoals de maffia of mensen die hun volk uithongeren of hun werknemers niet betalen.

Abortus bij negenjarige
De bisschop reageert met deze uitspraak op de excommunicatie van de artsen en de moeder van het negenjarige Braziliaanse meisje dat vorige week een abortus onderging. Het kind was na misbruik door haar stiefvader zwanger van een tweeling.

Anachronistisch
“Ik ben van mening dat dit wapen niet meer gebruikt moet worden omdat het de lading niet meer dekt. Als men deze mensen excommuniceert, waarom dan niet financiële uitbuiters? Het is een anachronistisch wapen.”

‘Taal van barmhartigheid’

“In moeilijke kwesties is er veel meer behoefte aan verheldering en onderricht”, verduidelijkte Farine zijn uitspraak. Volgens de bisschop moet in de Kerk bovenal “de taal van barmhartigheid en medeleven” klinken.


Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: