woensdag 16 juli 2008

Danneels sceptisch over WJD-wens Nederlandse bisschoppen

Hilversum (Van onze redactie) 16 juli 2008 - De Belgische kardinaal Godfried Danneels is sceptisch over de wens van de Nederlandse bisschoppen om Nederland voor een volgende editie van de Wereldjongerendagen kandidaat te stellen.

Samen met België
De Roermondse hulpbisschop De Jong liet vandaag aan het ANP weten dat het Nederlandse episcopaat de Wereldjongerendagen in eigen land wenst. Maar zo voegde hij eraan toe: “Ik denk dat we het samen met België zouden moeten doen, net als bij het Europees kampioenschap voetbal in 2000.''

Immense inspanning
Danneels vindt dat er grondig moet worden nagedacht over de suggestie van De Jong. De organisatie vergt volgens hem “een immense inspanning” en het is de vraag of de Nederlandse en Belgische kerkprovincies die aankunnen, aldus de aartsbisschop van Mechelen-Brussel vandaag tegenover het ANP.

Financiën
Het grootste struikelblok zijn de financiën. Zowel Parijs (1997) als Toronto (2002) en Keulen (2005) werden met verlies afgesloten. Ook Sydney zal moeite hebben om op winst uit te komen, aangezien de uitgaven - geraamd op 210 Australische dollar (131 miljoen euro) - hoger zijn dan de verwachte economische voordelen van 93 miljoen euro. Bovendien staan de Nederlandse bisdommen gezamenlijk er financieel niet al te florissant voor.

Volgende editie WJD
De paus maakt zondag 20 juli bekend waar over drie jaar de volgende Wereldjongerendagen worden gehouden. Als belangrijkste kandidaten worden Londen, Barcelona en Madrid genoemd.

Bron: www.katholieknederland.nl

Nederlandse bisschoppen willen WJD in Nederland

Sydney (ANP) 16 juli 2008 - De Nederlandse bisschoppen willen de Wereldjongerendagen graag naar Nederland halen. Dat heeft hulpbisschop Everard de Jong van Roermond vandaag gezegd na een dienst voor Nederlandse jongeren in Sydney.

Brengt heel wat teweeg
De Jong is samen met twee collega-bisschoppen deze week in de Australische stad voor het grootste jongerenevenement ter wereld. Volgens De Jong brengen de dagen “heel wat teweeg in een organiserende stad. Keulen en Parijs zeggen dat hun stad echt is veranderd na het houden van de Wereldjongerendagen. De bisschoppen zouden dat ook graag in Nederland zien”.

Samen met België
De Jong denkt dat Nederland het grootste jongerenevenement in de wereld niet alleen kan organiseren. “Ik denk dat we het samen met België zouden moeten doen, net als bij het Europees kampioenschap voetbal in 2000.”

Bron: www.katholieknederland.nl