maandag 17 maart 2008

Paus: driemaal BASTA tegen geweld in Irak

ROME - In hartstochtelijke bewoordingen heeft paus Benedictus XVI de zaaiers van dood en verderf in Irak opgeroepen tot vrede. Dat deed hij tijdens zijn Angelus-toespraak na de plechtige viering van Palmzondag op het Sint-Pietersplein in Rome.

Genoeg met bloedbaden
"Genoeg met de bloedbaden, genoeg met de gewelddadigheden, genoeg met de haat in Irak" ('Basta con le stragi, basta con le violenze, basta con l’odio in Iraq!'), sprak de Heilige Vader. Hij herinnerde aan de tragische dood van de ontvoerde Iraakse aartsbisschop Paulos Faraj Rahho. Meerdere malen riep de paus vergeefs de kidnappers op de zieke Chaldeeuwse bisschop te sparen en vrij te laten. Op 13 maart werd mgr. Rahho in de buurt van Mosul dood aangetroffen.

Desintegratie
De paus prees mgr. Rahho voor ‘zijn prachtig getuigenis van het vertrouwen in Christus, in de kerk en in zijn volk, dat hij niet in de steek wilde laten ondanks de vele bedreigingen’. Volgens Benedictus XVI heeft het Iraakse volk de afgelopen vijf jaren de consequenties moeten dragen van oorlog, ‘die de desintegratie van het burgerlijk en sociaal leven tot gevolg heeft gehad’.
‘Geliefd volk van Irak, hef uw hoofd omhoog en wees op de eerste plaats wederopbouwers van uw nationaal leven! Moge verzoening, vergevingsgezindheid, rechtvaardigheid en respect voor burgerlijke coëxistentie van stammen, ethische en religieuze groepen het harmonieuze pad vormen naar vrede in de naam van God!’, aldus de paus.