dinsdag 29 april 2008

Roomse jongen geeft iets terug aan kerk op Curaçao

Sint Willibrordus (door Mieke Lamers) 28 april 2008 –

Kardinaal Simonis en aartsbisschop Luis Secco gingen gisteren samen voor in de parochiekerk van Sint Willibrordus op Curaçao. Een kerkgebouw dat teloor was gegaan als een Nederlandse zakenman er niet voor in de bres was gesprongen.

Monument
De emeritus-aartsbisschop van Utrecht is op Curaçao wegens het 50-jarig bestaan van het bisdom Willemstad dat vandaag wordt gevierd. Gisteren droeg hij de mis op in de Sint Willibrorduskerk, die meer dan een eeuw oud is en een monument.

Albert Heijn
De kerk in het dorp Sint Willibrordus is onlangs gerestaureerd onder de bezielende leiding van de Nederlander Gerard van den Tweel. Een zakenman uit Nijkerk die verschillende bedrijven heeft op Curacao, onder andere de pas geopende Albert Heijn op het eiland.

Roomse jongen
De filosofie van ondernemer Van den Tweel: als je ergens geld verdient moet je er ook wat van terug geven aan de gemeenschap. “En aangezien ik een Roomse jongen ben geeft ik wat terug aan de katholieke kerk op het eiland

Met zand metselen
Van de ruim 20 kerken op Curaçao zijn er volgens Van den Tweel zeker 12 aan restauratie toe. De oude gebouwen hebben last van hij ‘muurkanker’ noemt. In de 19e eeuw gebruikte men zand van het eiland om te metselen. “Maar in dat zand zit zout en dat tast op den duur de muren aan. Vandaar dat alle monumenten hersteld moeten worden en dat kost heel veel geld.”

Sponsors
Van den Tweel probeert zijn steentje bij te dragen op het eiland. “Ik probeer sponsors te vinden. Ik heb wijlen bisschop Ellis beloofd de Willibrorduskerk te redden en belofte maakt schuld.” De Nijkerkse ondernemer zorgde ook ervoor dat kardinaal Simonis en de Nederlandse curieprelaat mgr. Karel Kasteel naar het eiland kwamen voor de jubileumfestiviteiten.

Zoen
Kardinaal Simonis was onder de indruk van de vroomheid van de parochianen. “Zoals zij het Gloria zingen is geweldig.En bij het zingen van het Onze Vader geven alle parochianen elkaar een hand zodat er een lange slinger ontstaat van mensen die allemaal met elkaar verbonden zijn. En bij het wensen van de vrede gaan alle priesters, misdienaren en koorleden de kerk door om iedereen een hand te schudden en als het een bekende is een zoen te geven. Niet te vergelijken met het stijve Holland”, zei Simonis in zijn slotwoord.

Goed maar streng
De katholieke minister president Emily De Jong-Elhage bedankte de kardinaal voor zijn komst naar Curaçao. “En bij gelegenheid van het 50-jarig bestaat van het bisdom Willemstad moeten we niet vergeten dat wij heel veel te danken hebben op dit eiland aan de Nederlandse geestelijken. Alle paters ,fraters en zusters die ons het goede onderwijs gaven en de gezondheidszorg in handen hadden. Zij hebben ons opgevoed.” De eerste minister had zelf les gehad van Nederlandse zusters. “Een goede, maar strenge opvoeding.”

’Geruchten over gezondheidstoestand paus missen elke grond’

ROME (RKnieuws.net) - De H. Stoel heeft laten weten dat het artikel ’De gezondheidstoestand van de paus voedt geruchten over opvolging’, dat zaterdag in de Franse krant Le Figaro verscheen, zonder enige grond is.

Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, zei het eigenaardig te vinden dat dit artikel uitgerekend verschijnt na de reis van paus Benedictus XVI naar de VS. ’De paus stelt het goed’, voegde hij eraan toe.

Lombardi herinnerde eraan dat de paus trouwens zijn volledig programma in Amerika afwerkte.
Le Figaro had geschreven dat de paus op 19 april vermoeid leek tijdens de mis in de Sint-Patricks kathedraal in New York en dat hij op het einde van de viering door zijn assistenten ondersteund werd ’officieel om niet te struikelen onder het gewicht van zijn liturgische gewaden’.’
Gelijk welke priester die de mis opdraagt met zware gewaden wordt geholpen om niet te struikelen op de trappen van het altaar’, aldus de Vaticaanse woordvoerder.
De geruchten over de gezondheidstoestand van de paus in Le Figaro waren gebaseerd op het feit dat er woensdag na zijn terugkeer in Rome geen algemene audiëntie was. Volgens Lombardi was al twee maanden voor het pausbezoek aan de VS beslist deze algemene audiëntie te schrappen ’om de paus de kans te geven te rusten’.