dinsdag 22 januari 2008

Pensamentu

"Fruta di silensio ta orashon.
Fruta di orashon ta fe.
Fruta di fe ta amor.
Fruta di amor ta sirbishi.
Fruta di sirbishi ta pas".

Mama Teresa di Calcuta

Benedictus als emeritus docent: Respecteer andermans mening

ROME - De liefde voor het zoeken naar de waarheid, voor het debat en voor een open en respectvolle dialoog tussen verschillende opvattingen.(.....) De mening van anderen altijd respecteren en met een vrije en verantwoordelijke geest de waarheid en het goede zoeken. Door dit alles voelt Benedictus XVI zich verbonden met de universitaire wereld. Hij zei dit als ‘emeritus docent’.
De huidige paus liet zich als rustend docent kennen tijdens een openbare audiëntie op het Sint Pietersplein op zondag 20 januari voor een gehoor van ruim tweehonderdduizend mensen. Als Joseph Ratzinger was hij jarenlang professor geweest in de theologie. Hij concludeerde dat veel hem met de universitaire wereld verbindt.
De opkomst voor de zondagse zegen en preek was die dag opmerkelijk groot omdat het in feite een reactie was op hetgeen de paus eerder die week was overkomen. Toen bleek dat een groep docenten en studenten het hem moeilijk of onmogelijk probeerde te maken om de dies- rede te houden op de openbare Sapienza- universiteit in Rome. Benedictus was daartoe door de leiding van de universiteit uitgenodigd. Wegens het protest zegde het Vaticaan het bezoek aan de Wijsheidsuniversiteit toen af. Na dit afzeggen werd vanuit het Vaticaan een beroep gedaan op de Romeinen om massaal de zondag daarop naar het Sint Pietersplein te komen.
Als reden voor het protest tegen het pauselijke bezoek aan de universiteit voerden de protesterende docenten aan dat dit bezoek van de kerkleider de traditie van universitaire autonomie zou schenden.

aangeleverd door Toon van Dongen