donderdag 26 juni 2008

Bisschop: bureaucratie belangrijke oorzaak van armoede

Hilversum (Van onze redactie) 26 juni 2008 - "De bureaucratie en de vele ingewikkelde formulieren zien kerken en diaconale vrijwilligers als een van de belangrijkste oorzaken van armoede, waar de politiek meer aan zou kunnen doen." Dat heeft bisschop Gerard de Korte gezegd bij de presentatie van het oecumenisch onderzoeksrapport Armoede in Nederland 2008.

Onderklasse van armen
Uit het onderzoek is gebleken dat kerkelijke organisaties vorig jaar ruim 11 miljoen euro hebben besteed aan individuele hulpverlening in ons land. Volgens de organisaties is er sprake van een ‘onderklasse van armen’, die op zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking wordt geschat. Het gaat om ongeveer 660.000 huishoudens, waarvan 350.000 personen kinderen en jongeren zijn.

Laagdrempelige dienstverlening
“Uit ons onderzoek klinkt een oproep aan onze overheden om te werken aan een meer menswaardige bejegening, laagdrempelige dienstverlening, eenvoudige regelingen en formulieren en toegankelijke informatie”, aldus De Korte, bisschop-referent voor Kerk en Samenleving. “In ons rijke Nederland zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat kerken steeds meer en bijna structureel armoedehulp moeten geven.”

Inzicht in kerkelijke inzet
Mgr. De Korte: “Het vandaag gepresenteerde verslag van het oecumenisch onderzoek naar armoede in ons land is om meerdere redenen belangrijk. Het geeft ons allereerst meer zicht op de inzet van de kerken rond armoede. Dat inzicht is belangrijk voor het maken van beleidskeuzen binnen de kerken zelf. Tegelijk kan het de kerken helpen bij het geven van signalen aan de politiek en de samenleving.”

Gerechtigheid
“Christelijke diaconie rust niet alleen op de pijler van de barmhartigheid”, aldus De Korte. “Naast barmhartigheid vormt de gerechtigheid de tweede onontbeerlijke pijler van het diaconaat. Er zijn structuren van gerechtigheid nodig zodat de armen tot hu recht komen.”

Maatschappelijk middenveld
Volgens de bisschop zijn niet alleen overheden maar ook het maatschappelijke middenveld en onze burgers geroepen om mee te werken aan die structuren van gerechtigheid. “Ons rapport is dan ook een oproep aan de landelijke en plaatselijke overheid om het beleid voor specifieke aandachtsgroepen en voor een aantal deelterreinen, zoals de schuldenproblematiek en de hoogte van de uitkeringen, te intensiveren.”