zaterdag 11 oktober 2008

Portugees parlement verwerpt 'homohuwelijk'

Hilversum (ANP) 11 oktober 2008 - Het Portugese parlement heeft gisteren moties voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor personen van gelijk geslacht met grote meerderheid afgewezen. De voorstellen van de Groene Partij en het Linkse Blok haalden in de 230 zetels tellende volksvertegenwoordiging niet meer dan respectievelijk zeventien en elf stemmen.

Ook socialisten tegen
De belangrijkste regeringspartij, de socialisten van premier José Sócrates, en de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve sociaal-democraten, stemden tegen. Buiten het parlementsgebouw organiseerden demonstrerende homo’s schijnhuwelijken.

Eerst maatschappelijk debat

De regerende Socialistische Partij sluit niet uit dat het huwelijk ooit wordt ingevoerd in Portugal, maar zegt dat daar een maatschappelijke discussie aan vooraf moet gaan, zodat er brede steun voor is in de maatschappij.

Opiniepeiling
Volgens een opiniepeiling van de Universiteit van Coimbra die in de afgelopen week werd verricht is 53 procent van de bevolking tegen het homohuwelijk en 42 procent voor.

Spanje
Buurland Spanje kent sinds 2005 wel het homohuwelijk.

Connecticut
Vandaag werd bekend dat Connecticut de derde staat in de Verenigde Staten is geworden waar het 'homohuwelijk' wordt toegestaan. Het hooggerechtshof in de staat oordeelde op 10 oktober dat het huidige verbod in strijd is met de grondwet. Paren van dezelfde sekse kunnen nu al trouwen in de staten Massachusetts en Californië.

Bron: www.katholieknederland.nl