donderdag 24 januari 2008

Distanshá

Nos ta den e siglo di medionan di komunikashon sosial;
I e medionan aki ta kòrtando distanshanan, nan ta aserkando mundu, na hendenan pa ku otro.
Avion i satélite a redusí distanshanan... i televishon i Internet....
E únikonan ku ta keda distanshá riba mundu ta e kurasonnan

Een kwart van Nederlandse kerken bedreigd met sluiting

HILVERSUM - Naar aanleiding van de start van het ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’ in Nederland werd bekend dat de Nederlandse protestantse kerk en katholieke kerk ervan uitgaan dat een kwart tot bijna een derde van hun kerkgebouwen de komende tien jaar moet sluiten. De rooms‑katholieke Kerk bezit 1693 kerken. Hoewel de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aanzienlijk minder leden heeft, beschikt die over 2319 kerken. Van de 150 grote rooms‑katholieke kloostercomplexen, zullen er naar schatting nog slechts twintig à dertig over tien jaar zusters, paters en broeders herbergen. In Nederland staan 150 synagogen. Daarvan zijn er nog vijftuig als gebedsruimte in gebruik. Nederland telt 8.500 tot 9.500 religieuze gebouwen. Daarvan hebben er ongeveer 3.700 de status van rijksmonument.


aangeleverd door Toon van Dongen

Waarschuwing voor cholera epidemie in Kenia.: Geweld houdt aan

NAIROBI - Volgens d e internationale katholieke hulp organisatie Caritas waarschuwt dreigt er een cholera‑epidemie in Kenia. Sinds het uitbreken van het geweld aldaar, na de betwiste verkiezingsresultaten van de presidentsverkiezingen, zijn meer dan een kwart miljoen mensen op de vlucht. Volgens Caritas worden hun levensomstandigheden van kwaad tot erger; vooral in het aartsbisdom Kisumi vreest men voor het uitbreken van een cholera‑epidemie. Caritas lanceert een oproep om dringend 1,8 miljoen euro in te zamelen voor noodhulp via het Caritasnetwerk.
Intussen blijft het berichten regenen binnenstromen over aanhoudend geweld in Kenia. Volgens de Britse omroep BBC kwam het woensdag in de hoofdstad Nairobi tot hevige rellen tussen jongeren en politie, waardoor ook een gebedsbijeenkomst moest gestaakt worden. Ook de komende dagen plant de oppositie nieuwe protestmarsen.

aangelevrd door Toon van Dongen