dinsdag 17 maart 2009

Paus in Kameroen aangekomen


Hilversum (ANP/Van onze redactie) 17 maart 2009 - Paus Benedictus XVI is vanmiddag in Kameroen aangekomen. Hij blijft tot vrijdag in het Centraal-Afrikaanse land, daarna vertrekt hij naar Angola.

Elfde reis
Het is de elfde buitenlandse reis van Benedictus en de eerste naar Afrika, sinds hij in april 2005 tot hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen.

Geblokeerde deur
Na aanvankelijke problemen met de deur van het vliegtuig, daalde Benedictus XVI de trap af, waarna hij onmiddelijk bestormd werd door een menigte journalisten. Samen met de Kameroense president Paul Biya en diens echtgenote luisterde de paus naar de volksliederen van Kameroen en het Vaticaan. Daarna sprak de president enkele woorden van welkom. De paus sprak de aanwezigen vervolgens toe in het Engels en in het Frans.

Instrumentum laboris
De paus presenteert in Kameroen de hoofdlijnen van het werkdocument voor de bisschoppensynode over Afrika, die in oktober in het Vaticaan plaatsheeft. Ook spreekt hij met leiders van de moslims in Kameroen.

Bron: http://www.katolieknederland.nl/

'Priesters moeten weer herkenbaar zijn'

Hilversum (Van onze redactie) 17 maart 2009 - Priesters moeten in hun houding en kleding weer meer als zodanig herkenbaar zijn. Dat heeft paus Benedictus XVI gisteren gezegd in een toespraak tot de Congregatie voor de Clerus.

Kleding
Het is volgens de paus urgent dat priesters zich weer bewust worden dat zij zich herkenbaar moeten manifesteren. Benedictus spreekt over een ‘herstel van bewustzijn’. Zij moeten zich niet alleen onderscheiden door hun geloofsoordeel en hun deugdzaamheid, maar ook door hun kleding, zei Benedictus.

Normen en gewoonten
Het kerkelijk recht schrijft voor dat de geestelijkheid passende kerkelijke kleding draagt. De clerici moeten zich daarbij houden aan de door de bisschoppenconferentie uitgevaardigde normen en de wettige plaatselijke gewoonten.

Boordje in Nederland verplicht
De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft in 1989 bepaald dat de kerkelijke kleding in Nederland een donker kostuum is met een boordje, de zogeheten ‘romeinse collaar’. Veel Nederlandse priesters houden zich niet aan dit voorschrift.

Biechtstoel
Tijdens liturgische vieringen dienen geestelijken de dienovereenkomstige door de liturgische boeken voorgeschreven kleding te dragen. In de biechtstoel moeten priesters een toog, een pij of het habijt en stola te dragen.

Vorming
De paus benadrukte in zijn toespraak verder het belang van een goede vorming van priesters. Daarvoor noemde hij een ‘correcte receptie’ van de teksten van het Tweede Vaticaans Concilie belangrijk. Die mogen niet worden losgeweekt van de ononderbroken traditie van de Kerk: cesuren en neigingen naar discontinuïteit moeten vermeden worden.

Perfectie
Benedictus wees er ook op dat priesters morele perfectie moeten nastreven. “De grote kerkelijke traditie heeft terecht de sacramentele werkzaamheid losgekoppeld van de concrete levenssituatie van de afzonderlijke priester en daarmee zijn de legitieme verwachtingen van de gelovigen adequaat gewaarborgd. Maar deze juiste leerstellige precisering doet niets af aan de nodige, ja zelfs noodzakelijke, gerichtheid op de morele perfectie die ieder werkelijk priesterlijk hart moet beheersen.”

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Vaticaan werkt aan nieuw document over moderne media

Hilversum (Zenit/Van onze redactie) 17 maart 2009 - De laatste pastorale instructie over communicatiemiddelen is alweer zeventien jaar oud. Volgens kardinaal Tarcisio Bertone, staatssecretaris van de Heilige Stoel, is het tijd voor een update.

Aetatis Novae
De kardinaal sprak afgelopen vrijdag, 13 maart, tot tweeëntachtig bisschoppen, die in Rome bijeen waren voor de voorbereiding van een Vaticaans document over de media en de Kerk. De pauselijke raad voor de sociale communicatie organiseerde de ontmoeting. De laatste pastorale instructie over moderne media, Aetatis Novae, stamt uit 1992.

Meer aandacht voor internet
Bertone sprak de vergadering toe een dag nadat het Vaticaan een brief van paus Benedictus XVI publiceerde waarin hij opheldering gaf over de opheffing van de excommunicatie van de bisschoppen van de traditionalistische Priesterbroederschap Pius X. Deze opheffing veroorzaakte wereldwijde beroering omdat een van deze bisschoppen, Richard Williamson, het bestaan van gaskamers in concentratiekampen had ontkend en tevens het aantal Joodse slachtoffers van de Holocaust had gerelativeerd. In de verklarende brief schreef de paus dat veel problemen voorkomen hadden kunnen worden als het Vaticaan meer aandacht had besteed aan het internet als informatiebron.

Half oktober
Aartsbisschop Claudio Maria Celli, voorzitter van de pauselijke raad voor de sociale communicatie, vertelde de bisschoppen dat de raad de verschillende voorstellen voor het document zal gaan bewerken om in de tweede helft van oktober een eerste versie van de pastorale instructie te kunnen presenteren.

‘Digitale autochtonen’
De bisschoppen en de vertegenwoordigers van de raad waren het erover eens dat ook jonge mensen, als ‘digitale autochtonen’, een bijdrage moeten leveren aan het nieuwe document.

Bron: www.katholieknederland.nl

Paus niet eenzaam door affaire-Williamson

Hilversum (ANP/AFP) 17 maart 2009 - Paus Benedictus XVI voelt zich niet eenzaam vanwege de kritiek die hij opriep door de opheffing van de excommunicatie van de Britse bisschop Richard Williamson. Dat zei hij vandaag tegen journalisten in het vliegtuig dat hem naar Kameroen brengt.

Gaskamers
Williamson ontkent dat er in de concentratiekampen van de nazi's gaskwamers waren. Ook gaat hij ervan uit de nazi's niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden om het leven hebben gebracht. Het Vaticaan heeft van Williamson geëist dat hij zijn beweringen ‘ondubbelzinnig en in het openbaar’ intrekt.

Fouten
Vorige week erkende de paus dat het Vaticaan bij de opheffing van de excommunicatie van Williamson fouten heeft gemaakt. Zo is internet te weinig geraadpleegd en is te weinig uitgelegd waarom hij de excommunicatie had opgeheven van Williamson en drie andere bisschoppen, die in 1988 tegen de wil van de toenmalige paus waren gewijd.

Door vrienden omringd“In werkelijkheid brengt die mythe over eenzaamheid me aan het lachen”, zei de paus. Hij reageerde op Italiaanse media die meldden dat de paus zich door de ophef in een isolement voelt. “Elke dag onmtoet ik veel mensen. Ik word door vrienden omringd. De eenzaamheid bestaat niet”, zei Benedictus.

Bron: www.katholieknederland.nl