maandag 30 maart 2009

Aids-expert Harvard: paus had gelijk


Hilversum (Van onze redactie) 30 maart 2009 – De paus had gelijk met zijn uitspraak dat de verspreiding van condooms het aidsprobleem kan verergeren. Dat zegt aids-expert Edward C. Green van de Amerikaanse Harvard Universiteit. “Het beste bewijs dat we hebben, bevestigt de uitspraken van de paus.”

Aidsprobleem
Paus Benedictus XVI zei tijdens zijn vliegreis naar Afrika op 17 maart dat de verspreiding van voorbehoedmiddelen het aidsprobleem verergeren. Hij kreeg veel kritiek op die uitspraak, maar ook bijval.

Condoomgebruik
Aids-expert Edward Green nam het vorige week in een interview met het conservatieve Amerikaanse blad National Review Online voor de paus op. Volgens hem bestaat er geen hard bewijs dat verspreiding van condooms helpt in de strijd tegen aids.

Geen verband“We hebben geen consistente verbanden gezien tussen condoomgebruik en lagere cijfers voor HIV-besmetting”, zei Green. Hij is directeur van het aidspreventiecentrum van het centrum voor bevolkings- en ontwikkelingsstudies aan de Harvard Universiteit.

Risicovolle seks
Als condooms werkelijk helpen in de strijd tegen aids, dan had dat toch in de cijfers tot uitdrukking moeten komen, zei Green. Met de paus is de Harvard-expert van mening dat condooms het aidsprobleem zelfs kunnen verergeren. Hij spreekt van ‘risicocompensatie’: mensen die een condoom gebruiken, denken zich meer te kunnen veroorloven en gaan zich sneller te buiten aan risicovolle seks.

Waanzinnig‘Waanzinnig’, noemt het hoofd van het VN-aidspreventieteam in Geneve de theorie van Green “Het is alsof je zegt dat de verkoop van een bestrijdingsmiddel tegen muskieten groter is op plaatsen waar mensen meer risico lopen door muskieten gestoken te worden”, zei Michael Bartos tegenover de Engelse krant The Times.

Onzin“Als mensen condooms gebruiken in gebieden waar de kans groter is dat ze HIV krijgen, is dat positief”, aldus Bartos tegenover the Times. Dat condoomverspreiding leidt tot risicovollere seks is volgens Bartos onzin. Daarvoor ontbreekt volgens hem ieder ‘empirisch bewijs’.

Besnijdenis
Het beste middel in de strijd tegen aids is volgens Green het terugbrengen van het aantal sekspartners en het bevorderen van mannenbesnijdenis. Ook Bartos erkent het belang daarvan, maar waarschuwt voor een valse tegenstelling tussen condoomgebruik enerzijds, en het tegengaan van meerdere seksuele relaties en het toepassen van besnijdenis anderzijds.

Katholieke ideologie
Het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet schreef vorige week dat het gebruik van condooms de enige doelmatige manier is om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Het blad noemde de uitspraak van de paus een ‘fout’. Het was volgens The Lancet onduidelijk of die te wijten was aan gebrek aan kennis of een opzettelijke poging was om met de wetenschap te knoeien om de katholieke ideologie te propageren.

Bron www.katholieknederland.nl