donderdag 30 oktober 2008

Nieuwe Vaticaanse richtlijn voor seminaristen

Hilversum (Van onze redactie) 30 oktober 2008 - De Vaticaanse Congregatie voor de Katholieke Vorming heeft vandaag een nieuwe richtlijn bekend gemaakt over het gebruik van psychologische tests voor kandidaat-priesters.

‘Psychopathische stoornissen’De richtlijn betreft het testen van seminaristen op ‘psychopathische stoornissen’. “In maar al te veel gevallen komen psychologische defecten, soms van pathologische aard, pas aan het licht na de priesterwijding”, aldus de nieuwe richtlijn. “Het eerder ontdekken van defecten zou veel tragische ervaringen helpen voorkomen.”

Seksschandalen
Naar aanleiding van de schandalen rond seksueel misbruik door priesters die de Kerk de afgelopen jaren troffen wil het Vaticaan kandidaat-priesters met psychische problemen kunnen weren. “Door de seksschandalen werd de behoefte aan nieuwe richtlijnen voor priesterselectie steeds urgenter” verklaarde aartsbisschop Jean-Louis Brugues, de secretaris voor de Congregatie voor de Katholieke Vorming.

Canoniek recht
Volgens kardinaal Zenon Grocholewski, de prefect van de Congregatie voor de Katholieke Vorming, is het niet de bedoeling om elke kandidaat-priester te testen, maar moet de rector van een priesterseminarie per kandidaat bepalen of een psychologische test noodzakelijk is. Grocholewski haalde daarbij canon 1052 van de Codex van Canoniek Recht aan. Daarin wordt bepaald dat een bisschop alleen een priesterwijding mag verrichten als “de geschiktheid van de kandidaat op grond van positieve argumenten bewezen is”.

Homoseksuele neigingen
De nieuwe richtlijn stelt ook problemen als “verwarde of nog niet goed gedefinieerde” seksuele identiteiten van kandidaat-priesters aan de orde. Daarmee bouwt de congregatie verder op de in 2005 gepubliceerde instructie waarin werd bepaalt dat mannen met “diepgewortelde homoseksuele neigingen” niet tot de ambtswijdingen mogen worden toegelaten. Volgens het nieuwe document moet de seminarieopleiding van mannen met onder meer zulke “diepgewortelde neigingen” worden ‘onderbroken’.

Spirituele sturing
Brugues benadrukte dat sommige seminaries al sinds de jaren ’60 hun seminaristen al aan psychologisch testen onderwerpen. “Maar”, waarschuwt prefect Grocholewski, “psychologische hulp kan in geen geval een vervanger zijn voor spirituele leiding”.


Bron: www.katholikenederland.nl