donderdag 31 juli 2008

Kardinaal Kasper pessimistisch over dialoog met anglicanen

Hilversum (Van onze redactie) 31 juli 2008 - Het besluit van de anglicaanse Kerk van Engeland om vrouwen tot bisschop te wijden betekent een grote stap achterwaarts in de oecumenische dialoog. Dat zei kardinaal Walter Kasper gisteren in zijn toespraak tot de anglicaanse bisschoppen die in Canterbury bijeen zijn voor de Lambeth Conference. Kasper is de president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen.

Definitieve blokkade
Kasper zei dat er na het Tweede Vaticaanse Concilie vooruitgang is geboekt in de wederzijdse toenadering van beide kerken. Maar de bisschopswijdingen van vrouwen “blokkeren op substantiële en definitieve wijze de mogelijke erkenning van anglicaanse wijdingen van de zijde van de katholieke Kerk”, zei de Duitse curiekardinaal.

Geldigheid wijdingen
De erkenning van de wijdingen in andere kerken hangt voor de Katholieke Kerk af van de apostolische successie: alle wijdingen in de geschiedenis moeten uiteindelijk terug te voeren zijn op de apostelen. Ook hangt erkenning af van de geldigheid van de wijding. Volgens de leer van de Katholieke Kerk en van de Orthodoxe Kerken kunnen alleen mannen geldig tot priester en bisschop gewijd worden.

Uitweg met Gods hulp
Kasper wenst dat de dialoog tussen beide kerken wordt voortgezet, maar gezien de recente ontwikkelingen is die dialoog wel onder druk komen te staan. Hij hoopt dat “er met Gods hulp nog een uitweg” gevonden wordt.

Homoseks
In zijn toespraak gisteren bekritiseerde Kasper ook de houding van veel westerse anglicaanse bisschoppen ten opzichte van homoseksualiteit. In de Anglican Communion, de wereldwijde vereniging van anglicaanse kerken, bestaan er grote verschillen in opvatting over deze kwestie. Volgens de katholieke leer is homofiel seksueel verkeer moreel gesproken intrinsiek slecht.

Autonome bisschoppen
Veel van de onenigheid tussen de verschillende anglicaanse bisschoppen is te wijten aan de anglicaanse kerkorde, zei Kasper. Iedere bisschop maakt deel uit van een onafhankelijke kerk en is zelf ook autonoom. Binnen de Katholieke Kerk zijn alle bisschoppen op elkaar betrokken en vormen dankzij de wettelijke verbondenheid met de paus een collegiale eenheid, aldus de curiekardinaal op de Lambeth Conference.

Bron: www.katholieknederland.nl