woensdag 18 februari 2009

Europese theologen ernstig bezorgd over kerkelijke crisis

Hilversum (Van onze redactie) 18 februari 2009 - Het twintig leden tellende curatorium van de Europese Vereniging voor Katholieke Theologie (EVKT) zegt in een verklaring, die op 15 februari in Gent werd afgegeven, ‘diep bezorgd’ te zijn over de ‘actuele crisis’ in de katholieke Kerk.

‘Eenheid en geloofwaardigheid bedreigd’
De katholieke theologen zien de interne eenheid en de externe geloofwaardigheid van de kerk bedreigd door de onvoorwaardelijke opheffing van de excommunicatie van de vier bisschoppen van de Priesterbroederschap Pius X.

Theologie verzwakt
Tevens verzwakt deze gebeurtenis volgens de verklaring de positie van de theologie in haar dialoog met andere academische disciplines. “Als de kerk dingen doet die de toets van de redelijkheid niet kunnen doorstaan, neemt men de kerk en dus ook de theologie als wetenschap niet langer serieus. Dat maakt de positie van de theologie er niet makkelijker op,” aldus moraaltheoloog en EVKT-curatoriumlid Jan Jans. “Wij achten het gesprek met andere wetenschappelijke disciplines juist van groot belang.”

Bevestiging fundamentele elementen
In het document vraagt men de paus en de kerkelijke hiërarchie om de ‘fundamentele elementen aangaande de receptie van het Tweede Vaticaans Concilie’ opnieuw te bevestigen. Onder deze fundamentele elementen verstaan de theologen “het dynamische karakter van openbaring en traditie, kerkelijke leer en liturgie, de collegiale uitoefening van het bestuur in de kerk, het volle respect voor de gewetens- en godsdienstvrijheid en het daadwerkelijke engagement in de oecumenische en de interreligieuze dialoog.”

Postconciliaire Kerk in gevaar
De theologen vrezen dat de inhoud en de dynamiek van het Tweede Vaticaanse Concilie in gevaar wordt gebracht door de nieuwe positie van de traditionalistische broederschap. De Lefebvriaanse bisschoppen beschouwen belangrijke uitspraken van het Concilie als niet-orthodox.

Vertrouwensbreuk
Ten slotte ziet men de dialoog met andere christelijke kerken bedreigd door een vertrouwensbreuk. “De recente gebeurtenissen tonen alvast dat een groot deel van de christenen het vertrouwen verloren heeft dat Rome de vernieuwingen van het tweede Vaticaans Concilie ernstig blijft nemen” aldus de verklaring.

Bron: www.katholieknederland.nl