zaterdag 14 juni 2008

Vaticaan keurt Neokatechumenaat goed

Hilversum (Van onze redactie) 13 juni 2008 – De Heilige Stoel heeft de statuten van de Neokatechumenale Weg definitief goedgekeurd. Kardinaal Stanislaw Rylko, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Leken, overhandigde vanmorgen in het Vaticaan het goedkeuringsdecreet aan Kiko Arguello en Carmen Hernandez die aan de oorsprong staan van de internationale organisatie.

Vernieuwing geloofsleven
De Neokatechumenale Weg omschrijft zichzelf naar een citaat van Johannes Paulus II als ‘een weg van katholieke vorming’. Het Neokatechumenaat, zoals de beweging ook wel genoemd wordt, streeft naar vernieuwing van het geloofsleven in parochies. Kort gezegd wil de beweging kerkleden tot hernieuwing van hun doopsel brengen. Dat gebeurt via een gefaseerd traject van gemiddeld acht à tien jaar, waarin catechese en evangelisatie centraal staan.

Aanpassingen
In 2002 kreeg het Neokatechumenaat een voorlopige goedkeuring - ad experimentum – met een proeftijd van vijf jaar. De nieuwe statuten zijn volgens het Vaticaan op een aantal punten gewijzigd. De aanpassingen zouden vooral betrekking hebben op de liturgie. De Heilige Stoel droeg het Neokatechumenaat in 2005 op de door de Kerk gebruikte liturgische boeken te gebruiken, “zonder iets achterwege te laten of toe te voegen”.