vrijdag 8 februari 2008

FARC wil Spanje en kerk niet als bemiddelaars

Hilversum (ANP) De Colombiaanse guerrillabeweging FARC wil niet met Spanje en de katholieke kerk in Colombia onderhandelen over de vrijlating van gijzelaars die in handen van de rebellen zijn. Dat heeft de leider van de FARC, Manuel Marulanda gezegd, aldus de Colombiaanse krant El Espectador vandaag.

Chávez

Marulanda zei dat hij niets ziet in een bemiddelende rol van de kerk en Madrid, omdat die op de hand zouden zijn van de regering van de Colombiaanse president Alvaro Uribe. Met de Venezolaanse president Hugo Chávez en de Colombiaanse senator Piedad Córdoba wil de FARC wel onderhandelen.

Ingrid Betancourt

Uribe gaf Spanje, Frankrijk en Zwitserland enkele weken geleden toestemming om met de FARC te praten over de vrijlating van een aantal gijzelaars, onder wie de voormalige presidentskandidate in Colombia Ingrid Betancourt in ruil voor de vrijlating van FARC-rebellen in handen van de Colombiaanse regering. De katholieke kerk wierp zich onlangs ook op als bemiddelaar. Het is onduidelijk of de FARC wel met Zwitserland en Frankrijk wil praten.