woensdag 2 juli 2008

Nepalese priester komt om bij bomaanslag

Hilversum (AsiaNews/Van onze redactie) 1 juli 2008 - In de Oost-Nepalese stad Sirsiya is gisteravond de 62-jaar oude salesiaan John Prakash vermoord. De van oorsprong Indische John Prakash werkte al 10 jaar in Nepal. De politie vermoed dat terroristen voor de moord verantwoordelijk zijn.

Bomexplosie
Volgens priester George Kalangara brak een groep gewapende mannen ‘s nachts het huis binnen waarin Prakash samen met twee andere salesianen woonde. Ze bonden één van de aanwezige priesters vast en eisten geld van Prakash. “We weten niet wat er daarna gebeurde,” aldus Kalangara. “We weten alleen dat er zich een explosie voordeed. De politie trof even later sporen van een worsteling aan. Aan één kant van de kamer waren de ramen stuk. Overal lag gebroken glas.”

Terroristische groepering
De Nepalese politie heeft bevestigd dat een bom verantwoordelijk was voor de ernstige schade aan het huis en de daaraan grenzende Don Bosco School waarvan Prakash de rector was. Veiligheidstroepen vermoeden dat de terroristische groepering Terai Defence Army verantwoordelijk is voor de aanslag. Volgens een woordvoerder werden pamfletten van de groep in het huis aangetroffen.

'Onderzoek afwachten'
De salesiaan Benjamin Pampackel waarschuwt echter voor het trekken van overhaaste conclusies. “We kunnen alleen zeggen dat John niet langer onder ons is. We wachten nu tot de politie haar onderzoek heeft afgerond, zodat we kunnen begrijpen wat hier daadwerkelijk is gebeurt en wie ervoor verantwoordelijk waren.”

Salesianen van Don Bosco
Giovanni Bosco stichtte in 1859 op aanraden van Paus Pius IX de religieuze congregatie Salesianen van Don Bosco. De priester-pedagoog Bosco trok zich het lot van weesjongens aan en stelde zijn leven in het teken van opvoeding en onderwijs. De salesianen richten zich door middel van onderwijs en sociale activiteiten vooral op de jeugd, en zijn één van de meest omvangrijkste katholieke religieuze bewegingen.