maandag 20 oktober 2008

'Gaat u heen in vrede, maar leun niet achterover'

Hilversum (Van onze redactie) 20 oktober 2008 - Er komen drie nieuwe alternatieven voor de slotwoorden van de eucharistieviering in de Latijnse ritus. Naast het aloude Ite Missa Est kan de priester binnenkort kiezen uit drie andere wegzendingen met een meer missionair karakter.

Heen in vrede

Van oudsher luidt de rituele dialoog waarmee de eucharistieviering wordt afgesloten: Ite Missa est. Dit ‘ga weg, de mis is afgelopen’ wordt in de Nederlandse editie van het Romeins missaal vertaald met: ‘Gaat u allen heen in vrede’. De gelovigen antwoorden daarop: Deo gratias, ‘Wij danken God’.

Drukpers
Paus Benedictus XVI heeft drie alternatieve teksten voor de wegzending goedgekeurd. Die staan in de nieuwe editie van de editio typica van het Romeins Missaal die vorige week van de drukpers rolde. Kardinaal Francis Arinze, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, heeft dat meegedeeld aan de deelnemers aan de bisschoppensynode in het Vaticaan.

Missionaire opdracht
Om de nieuwe formuleringen was gevraagd door de deelnemers aan de vorige bisschoppensynode. Die had in 2005 de eucharistie als onderwerp. De nieuwe slotteksten zouden de missionaire opdracht van de gelovigen beter tot uitdrukking moeten brengen. De congregatie ontving 72 suggesties voor alternatieve teksten. Het dicasterie selecteerde negen voorstellen, waaruit de paus er drie koos.

De alternatieven zijn:
Ite ad Evangelium Domini nuntiandum ('Gaat heen en verkondigt het evangelie van de Heer')

Ite in pace, glorificando vita vestra Dominum ('Gaat in vrede, de Heer eer brengend met uw leven')

Ite in pace ('Gaat in vrede')

Weg van Christus
De tot op heden in Nederland en veel andere spraakgebieden gehanteerde vertaling van Ite Missa Est, ‘Gaat u allen heen in vrede’, zou volgens de gangbare interpretatie ook geenszins een uitnodiging tot louter weggaan zijn, maar om voort te gaan op de weg van Jezus Christus. De nieuwe slotteksten benadrukken in de tekst duidelijker dat de gelovige door het ontvangen van de eucharistie deelgenoot wordt aan de schatten van het goddelijk leven. Die genade moet voor de gelovigen aansporing zijn om vooruit te gaan op de weg van de volmaakte liefde.

Bron: www.katholieknederland.nl