donderdag 24 april 2008

Duizenden pelgrims bekijken lichaam Padre Pio

Hilversum (ANP/AFP) 24 april 2008 - Duizenden mensen zijn donderdag naar het Zuid-Italiaanse San Giovanni Rotondo gekomen om het lichaam van de Italiaanse heilige Padre Pio te bezichtigen. Het is de eerste dag dat mensen langs het lichaam van de populaire pater capucijn in de crypte van de kerk Santa Maria delle Grazie kunnen lopen.

Glazen kist
Het lichaam van Padre Pio ligt deels in een glazen kist. De pater, die als Francesco Forgione in een boerenfamilie ter wereld kwam, leefde van 1887 tot 1968. Als 16-jarige jongen trad hij in bij de paters capucijnen, een van de ordes binnen de franciscaanse beweging. Daar kreeg hij de kloosternaam Pio.

Eucharistieviering
Voordat de eerste pelgrims donderdag tot de kist werden toegelaten, ging de Portugese kardinaal José Saraiva Martins voor in een eucharistieviering. Hij is hoofd van de Vaticaanse congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen.

Lijk in redelijke conditie
Het graf van Padre Pio werd in de nacht van 2 op 3 maart geopend om de bezichtiging mogelijk te maken. Het lijk zou zich "in een redelijke conditie" bevinden. De crypte is de komende negen maanden elke dag van 07.00 tot 19.00 uur open. Per kwartier worden 150 mensen toegelaten, zodat per dag hooguit 7200 mensen de pater met een bezoek kunnen vereren.