maandag 29 december 2008

Bodar: homohuwelijk afwijzen is opkomen voor de natuur


Hilversum (Van onze redactie) 29 december 2008 - Priester en wetenschapper Antoine Bodar valt paus Benedictus XVI bij in diens pleidooi voor een ‘ecologie van de mens’ die bestaat uit een strijd voor ‘geordende seksualiteit’ en tegen het homohuwelijk en de autodestructie van de mens. Bodar: “Ongeordendheid is niet de maat en niet de orde. Hier kan beslist niet gesproken worden over gelijkwaardigheid en al helemaal niet over gelijkheid.”

Zelfvernietiging
De paus kreeg vorige week wereldwijd veel kritiek nadat hij in een kersttoespraak de redding van de regenwouden had verbonden met de bescherming van een ander – en volgens hem belangrijker – onderdeel van de ‘natuurlijke orde’: het huwelijk tussen man en vrouw waaruit op natuurlijke wijze nieuw leven kan voortkomen. Benedictus keerde zich tegen het zogeheten ‘homohuwelijk’, gender en transseksualiteit. Die zouden instrumenten zijn van de zelfvernietiging van de mens.

Opkomen voor de natuur
Bodar sloot zich gisteren in zijn homilie in de Friezenkerk in Rome aan bij de woorden van de paus. “Waarom leren we nu wel – breed gedragen in de natuurlijke opinie – het opkomen voor de natuur; want die blijkt niet zo maar maakbaar. Maar waarom zouden we dan niet willen leren – wij zijn toch als mensen deel van die natuurlijke orde – dat ook wij zouden moeten pogen (we kunnen het werkelijk proberen) te leven naar de natuurlijke orde”, hield hij zijn toehoorders voor.

Afdwalen van natuurlijke orde
Bodar gaf de katholieke leer weer die zegt dat de goddelijke ‘en daarmee door Hem bedoelde natuur’ is: “Man en vrouw schiep Hij hen, opdat zij samen zouden zijn en opdat hun vruchtbaarheid niet zou worden uitgesloten”. Het ‘homohuwelijk’ noemde Bodar “het afdwalen in breed aanvaarde politieke en maatschappelijke zin van de natuurlijke orde van het enige echte huwelijk – zonder vervuiling van taalgebruik, hoezeer ook omhelsd in bepaalde landen van West-Europa – het huwelijk tussen man en vrouw”.

Ongeordendheid niet gelijkwaardig
“Hoe dan ook om te gaan met die ongeordendheid die zich tevens in de natuur voordoet?”, vroeg Bodar zich af, kennelijk verwijzend naar homoseksualiteit. “Dit voorlopig vooral te weten als begin: Geordendheid is de maat en de norm, ongeordendheid is niet de maat en niet de orde. Hier kan beslist niet gesproken worden over gelijkwaardigheid en al helemaal niet over gelijkheid”, zei Bodar, zelf iemand met een homoseksuele voorkeur.

Kuisheid
De Overlevering leert volgens de katholieke catechismus dat ‘homoseksuele daden intrinsiek ongeordend zijn’ en ‘in strijd met de natuurwet’. Diepgewortelde homoseksuele neigingen zijn volgens de kerkelijke leer ‘objectief ongeordend’. Daarom leert de Kerk dat homoseksuele mensen tot kuisheid zijn geroepen.

Kinderen ‘nemen’
Met de paus keerde Bodar zich in zijn homilie ook tegen abortus en andere vormen van kunstmatige gezinsplanning. “Kinderen zijn geen zaken die geaborteerd kunnen worden of al naar de wens kunnen worden ‘genomen’.” Wij krijgen geen kinderen voor ons zelf, hield Bodar de kerkgangers voor. “Hoe zeer wij ook van hen mogen genieten of zorgen om hen hebben. Wij vervullen in onze roeping van mens zijn in enen het noodzakelijke nageslacht. Ook in onze dagen blijft nageslacht noodzakelijk.”

Belerend
Bodar hield zijn homilie op het kerkelijke feest van de Heilige Familie. Dat in 1920 voor de hele Kerk ingevoerde feest is volgens hem door de Voorzienigheid bedoeld. “Al is het een enigszins belerend feest vanuit de Kerk en zo eniger mate moralistisch, waarvan wij stellig in deze aanvangende eenentwintigste eeuw helemaal niet gediend wensten te zijn”.