woensdag 20 augustus 2008

Nuntius toch niet naar Suriname

Hilversum (Van onze redactie) 20 augustus 2008 - Nuntius François Bacqué neemt komend weekend niet deel aan de viering van het 50-jarig jubileum van het bisdom Paramaribo. Door een misverstand binnen de curie van het Surinaamse diocees bracht het bisdom Haarlem eergisteren ten onrechte het bericht naar buiten als zou de apostolisch nuntius in Nederland naar Suriname afreizen.

Bisschopen wel naar Paramaribo

De bisschoppen Jozef Punt van Haarlem en Ad van Luyn van Rotterdam nemen wel deel aan de jubileumviering. Zij zijn uitgenodigd door de in Helmond geboren bisschop van Paramaribo, Wim de Bekker.

Bron: www.katholieknederland.nl

Curieprelaat: pro-abortuspolitici mogen niet te communie

Hilversum (Van onze redactie) 20 augustus 2008 - Elke katholieke politicus of overheidsfunctionaris die openlijk voorstander is van het recht op abortus, mag niet te communie gaan. Bedienaren van de eucharistie moeten desnoods weigeren hen de communie uit te reiken. Dat verduidelijkt de nieuwe prefect van het Hoogste Gerechtshof van de Apostolische Signatuur, de Amerikaanse aartsbisschop Raymond Leonard Burke in een interview met het blad Radici Christiane.


Doodzonde en heiligschennis

De curieprelaat benadrukt dat het ontvangen van de communie in staat van doodzonde een daad van heiligschennis is. Politici die zich publiekelijk uitspreken voor het recht op abortus verkeren in doodzonde en mogen niet te communie gaan, stelt Burke. Wie het doden van 'onschuldig en weerloos menselijk leven' steunt, begaat een dermate zware zonde dat hij niet te communie mag gaan tot hij zich heeft bekeerd.

Hoogste man
Raymond Leonard Burke werd in juni door de paus benoemt tot hoogste man van het Hoogste Gerechtshof van de Apostolische Signatuur. Die instantie ziet onder meer toe op een juiste rechtsbedeling in de RK-Kerk. Ook draagt het hof zorg voor de oprichting van regionale en interregionale kerkelijke rechtbanken en fungeert als hof van cassatie voor de vonnissen van de Rota: de kerkelijke rechtbank voor zaken in hoger beroep.

Vrije keuze
Burke kreeg als bisschop van het Amerikaanse Saint Louis al bekendheid door herhaaldelijk te benadrukken dat politici die voor legalisering van abortus zijn, de communie moet worden geweigerd. In 2004 verklaarde hij dat de toenmalige katholieke Democratische presidentskandidaat John Kerry niet te communie mocht gaan, omdat hij vrouwen de vrije keuze wilde laten inzake zwangerschapsafbreking.

Synode
Of katholieke pro-abortuspolitici te communie mogen gaan, was een discussiepunt tijdens de bisschoppensynode over de eucharistie in 2005. Het werkdocument van die vergadering stelde dat “sommigen de communie ontvangen terwijl ze de leer van de Kerk naast zich neerleggen of publiekelijk immorele levenskeuzes als abortus ondersteunen”.

Verdwijnend zondebesef
De passage over pro-abortus communicanten haalde de definitieve tekst niet van de postsynodale exhortatie Sacramentum Caritatis. Wel stelt het document dat “de gelovigen in onze tijd zijn ondergedompeld in een cultuur die erop gericht is het zondebesef te doen verdwijnen, een cultuur die een oppervlakkige houding bevordert, die de noodzaak in staat van genade te verkeren om de Communie waardig te kunnen ontvangen doet vergeten.”

Redding en schandaal
Aartsbisschop Burke laat over zijn standpunt geen twijfel bestaan. Als een politicus blijft volharden in zijn pro-abortusstandpunt en toch te communie blijft gaan, moet de bedienaar van de eucharistie hem of haar niet langer de communie uitreiken, zegt hij in Radici Christiane. “Waarom? Bovenal omwille van de redding van de persoon zelf, door te voorkomen dat hij heiligschennis pleegt.” Daarnaast voorkomt de priester volgens Burke een schandaal door in dergelijke gevallen de communie-uitreiking te weigeren.

Niet zo ernstig
Mensen mogen niet de indruk krijgen dat je in staat van doodzonde kunt verkeren en gewoon te communie kunt blijven gaan, zegt de bisschop. Ook zouden de mensen kunnen denken dat de Kerk de zonde van de pro-abortus politicus niet zo ernstig neemt, als de Kerk hem gewoon tot de communie toelaat.

Onschuldig leven doden“Wat zal het gewone volk denken als we de eucharistie uitreiken aan een publiek persoon die openlijk en uit vrije wil het recht op abortus aanhangt? Men kan dan gaan geloven dat het tot een bepaald punt geoorloofd is om een onschuldig leven in de moederschoot te doden”, vreest de prefect.

Kerk en staat

Burke vindt dat het niets met de scheiding tussen kerk en staat te maken heeft wanneer kerkelijke autoriteiten een politicus de communie weigeren op grond van zijn standpunten. Hij acht het zelfs de plicht van de Kerk om de katholieke politicus of andere overheidsbedienaar voor misstappen te behoeden. Voor hen dient immers de goddelijke wet ook in de publieke sfeer het uitgangspunt te zijn, aldus Burke.

Zielenheil
De aartsbisschop noemt het ‘belachelijk en fout’ om een geestelijke ervan te beschuldigen dat hij zich met politiek bemoeit. Want hoe kan een priester ‘het zielenheil van een lid van zijn kudde’ veronachtzamen?

Bron: www.katholieknederland.nl