zaterdag 12 juli 2008

Amsterdammer wordt priester gewijd in Spanje

Van de kunstgeschiedenis naar de informatietechnologie, van een commerciële onderneming naar de wijngaard van de Heer. Komende zondag wordt de Amsterdammer Wim Veth priester gewijd in de Noordspaanse bedevaartplaats Torreciudad.

De 38-jarige Wim Veth is een van de zevenendertig leden van het Opus Dei, afkomstig uit veertien landen, die zondag door hun prelaat Javier Echevarría priester worden gewijd.

Na de middelbare school in Hilversum, studeerde hij in zijn geboortestad Amsterdam kunstgeschiedenis en archeologie. Na zijn militaire dienstplicht werkte hij zeven jaar als consultant bij een groot informaticabedrijf. In 1997 vertrok hij naar Rome om aan de pauselijke universiteit van het Heilig Kruis theologie te studeren. Binnenkort hoopt hij daar in de kerkgeschiedenis te promoveren.

Alledaags
Ofschoon sommigen verbaasd reageerden op het besluit van Wim Veth priester te worden, vindt hij die stap zelf heel logisch. “De combinatie christen, student en gelovig zijn in je beroepsleven is goed mogelijk, ook al vraagt het inzet en beslistheid. Beter nog, het is een opdracht. We hebben allemaal de plicht heilig te worden, daartoe zijn we geroepen.”

“De plaats om dat te doen is voor de meeste. mensen hun werk en dagelijks leven. De gewone dingen zijn gelegenheden om ze voor God te doen. Er ligt in al die dingen iets goddelijks opgesloten. leder van ons dient dat goddelijke te ontdekken. Ik zie geen tegenstelling tussen wat ik gedaan heb en mijn weg naar het priesterschap. Beide vragen dienstbaarheid en toewijding.”

Celibaat
Hoe staat Veth tegenover het celibataire priesterschap dat vooral nu zo onder druk lijkt te staan?“Het celibaat, dat altijd in de Kerk heeft bestaan, is menselijk gesproken een onhaalbare zaak. Als menselijk ideaal is het door zelfs de grootste stoïcijn maar met moeite te realiseren. Voor wie ertoe geroepen is, gaat het echter niet om een menselijk ideaal maar om een bovennatuurlijke roeping. Het gaat erom om Christus van dichterbij te volgen in een overgave aan God die de hele mens omvat. Ik probeer bewust te vermijden de aandacht uitsluitend op het lichamelijke te richten.

De laatste tijd wordt de indruk gewekt alsof dat het voornaamste zou zijn. God roept wie Hij wil op de plaats die ieder toekomt. De priesterlijke taak vraagt een totale toewijding aan anderen. Degene die model staat is Christus zelf en het is de heilige Geest die ons modelleert al naar gelang ieders persoonlijke roeping. Als het op menselijke inspanning aankomt, blijven we inderdaad nergens. Wie geroepen is, ontvangt de genade om aan de roep te kunnen beantwoorden, ook om het celibaat trouw te beleven. Het zou een misvatting zijn te denken dat een eenmaal aangeknoopte liefde niet blijvend zou kunnen zijn.”

Op afstand
Als priester van het Opus Dei krijgt Veth primair een pastorale taak binnen de prelatuur en voor mensen die daar contact mee zoeken. Het reilen en zeilen in Nederland heeft hij letterlijk en figuurlijk van een afstand gevolgd. “Maar”, vertelt hij, “wat het geestelijk klimaat betreft, heb ik in Rome de jubileumviering van het jaar 2000 van dichtbij meegemaakt. De grote deelname van mensen uit Nederland, België en Duitsland vond ik heel bemoedigend. De Wereldjongerendagen waren zonder twijfel een hoogtepunt. Het verlangen van jongeren naar een authentieke en persoonlijke geloofsbeleving was tastbaar. Je zag dat ook aan de belangstelling voor het sacrament van de verzoening. Velen hebben er voor het eerst in hun leven gebiecht. Deze lijn lijkt zich in Toronto te hebben doorgezet. Bij een dergelijke nieuwe bezieling sluit ik me graag aan.” (KN)

Feestdag Heilige Jozefmaria in vijf steden gevierd

De liturgische feestdag voor de heilige Jozefmaria is in meerdere steden gevierd. Dit jaar viel het samen met de beëindiging van de eerste fase in het zaligverklaringproces van zijn opvolger Don Alvaro.

In Amsterdam, Hengelo, Maastricht en Utrecht is het inmiddels een traditie geworden om de liturgische feestdag van de stichter van het Opus Dei te vieren met een plechtige eucharistieviering en aansluitend boekenverkoop en een informele receptie.

Dit jaar valt dit feest samen met de beëindiging van een belangrijk onderdeel van het proces van heiligverklaring van Mgr. Alvaro del Portillo, de eerste opvolger van de stichter van het Opus Dei.
Zijn trouw is voor iedereen een aansporing om een bron van heiligheid te zijn.

Ook werd in de verschillende homilieën gerefereerd aan het Paulus-jaar, waarin paus Benedictus de XVI ieders inzet verwacht om het evangelie in zijn eigen omgeving door te geven.
Nieuw was dit jaar de druk bezochte H. Mis in Tilburg, waar vooral mensen uit de omgeving in dankbaarheid stil stonden bij het leven van de heilige Jozefmaría Escrivá.

De woorden van Johannes Paulus II uit de homilie van 6 oktober 2002 op de dag van de heiligverklaring werden gebruikt om te benadrukken dat het Opus Dei mensen helpt om de heiligheid te zoeken in het gewone leven, door een sportieve innerlijke strijd te voeren in de dagelijkse omstandigheden.

Paus wil in Sydney 'gewetens wekken' inzake ecologie

Hilversum (Van onze redactie) 12 juli 2008 - Paus Benedictus XVI zal tijdens de Wereldjongerendagen in Sydney het thema ecologie een belangrijke plaats geven. De Heilige Vader wil op dit gebied "de gewetens wekken". Dat zei hij vandaag aan boord van het vliegtuig onderweg naar Australië.

Heilige Geest
De Heilige Geest zal bij de pauselijke verkondiging in Sydney een grote rol spelen. "Spreken over de Heilige Geest, dat is spreken over de schepping en onze verantwoordelijkheid jegens de schepping", aldus de paus tegenover journalisten die hem vergezellen op zijn reis naar Australië.

Grote uitdaging
De paus benadrukt dat de gewetens moeten worden gewekt. "Men moet antwoorden op deze grote uitdaging en het ethisch vermogen hervinden om de situatie [van het milieu] ten goede te keren", antwoordde hij op een vraag naar aanleiding van de klimaatbespreking op de recente G8-top.

Vrouwelijke bisschoppen
Benedictus XVI zei verder te hopen dat de Anglicaanse Kerk in Engeland het plan om vrouwen tot bisschop te wijden laat varen, teneinde daarmee een schisma te voorkomen.

Ingrid Betancourt in Lourdes

Hilversum (Van onze redactie) 12 juli 2008 - De Franse-Colombiaanse ex-gijzelaar Ingrid Betancourt is gisteren gearriveerd in Lourdes. Vandaag heeft ze daar de heiligdommen bezocht om de Maagd Maria te bedanken voor haar hemelse bijstand tijdens haar gevangenschap bij het Colombiaanse rebellenleger FARC.

Uitgeput
Gisteravond verkoos Betancourt in haar hotelkamer te blijven en niet deel te nemen aan de traditionele lichtprocessie. "Ik geloof dat ik echt uitgepraat ben. Ik ben echt uitgeput", aldus de politica, geciteerd door het persbureau AFP.

Heilige Maagd Maria
Betancourt zei 9 juli tegenover de krant La Croix dat de Moeder Gods haar tot grote steun is geweest. "Soms was de enige persoon met wie ik kon praten, en dat geheel inwendig, de Maagd. Daarom, bravo Maria. Zij heeft me enorm gesteund.” De ex-gijzelaar die op begin deze maand werd bevrijd, draagt een provisorische rozenkrans die zij in de jungle maakte.

Paus op weg naar Australië

Sydney (Van onze verslaggever) 12 juli 2008 - Paus Benedictus XVI is vanmorgen om 10.00 uur vanaf het vliegveld Rome-Fiumicino vertrokken naar Australië. De negende buitenlandse reis van zijn pontificaat staat in het teken van de Wereldjongerendagen. Aan dat door de katholieke Kerk georganiseerde evenement nemen op zijn uitnodiging de komende week in Sydney honderdduizenden jongeren deel.

Luchtmachtbasis
Na 13.269 kilometer en bijna zestien uur, maakt Alitalia-vlucht AZ 04000 een tussenlanding in het Noord-Australische Darwin, om brandstof bij te tanken. Van daar vliegt de Heilige Vader door naar de luchtmachtbasis van Richmond, niet ver van Sydney, in de zuidoostelijke staat New South Wales. Hij landt daar naar verwachting morgen om 7.00 uur Nederlandse tijd.

Opus Dei
De paus wordt aan de voet van de vliegtuigtrap ontvangen door premier Kevin Rudd, kardinaal George Pell, aartsbisschop van Sydney en andere geestelijke en wereldlijke autoriteiten. Benedictus reis daarna per auto naar het Kenthurst Study Centre waar hij tot woensdagmiddag 16 juli verblijft. Voor de dagen die de paus doorbrengt in het complex dat eigendom is van het Opus Dei, zijn geen publieke optredens voorzien, meldt het Vaticaan.

Zalige
Het pausbezoek aan Australië begint op 17 juli officieel met de welkomstceremonie door de regering in het Government House in Sydney. Daar zal Benedictus ook zijn eerste toespraak houden. Hij brengt die donderdagochtend ook persoonlijke bezoeken aan verscheidene hoogwaardigheidsbekleders. Ook staat een gebedsmoment op het programma in de Mary MacKillop Memorial Chapel, waar zich de relieken bevinden van de eerste Australische zalige.

Aboriginals
De eerste ontmoeting van de paus met de jongeren vindt op donderdagmiddag 17 juli plaats. Na een ontvangst in de haven van Rose Bay met dans en zang van aboriginals, stapt de paus op de boot Sydney 2000 die hem via zee naar Barangaroo voert waar duizenden jongeren uit de hele wereld hem opwachten.

Strathmore, pionier interraciale opleidingen

Kenia in 1963 onafhankelijk werd, had het drie grote problemen: analfabetisme, armoede en ziekten. Reden voor de stichter van het Opus Dei om docenten naar Nairobi te sturen.

De stichter van het Opus Dei zei de docenten dat het niet uitmaakt welk type school ze daar zouden starten, als het maar zou passen in de plaatselijke behoefte en de karakteristieken van het land. Er was echter een kenmerk waarop de heilige Jozefmaria stond. Hoe diepgeworteld oude gewoonten ook zijn en hoe moeilijk het zou zijn om officiële veto’s en vooroordelen te overkomen, de te starten school moest per se interraciaal zijn.

“Onze Heer is gekomen om vrede te brengen, de blijde boodschap en leven voor alle mensen. Niet alleen voor de rijken, en niet alleen voor de armen. Niet alleen voor de intellectuelen en niet alleen voor de eenvoudige mensen. Voor iedereen, voor alle broeders en zusters, want broeders en zusters zijn wij, kinderen van dezelfde Vader, God. Er is dus slechts één ras, het ras van de kinderen van God. Er is slechts één kleur, de kleur van de kinderen van God. Er is slechts één taal, de taal die zich richt naar hart en geest, zonder het lawaai van woorden, die ons God doet leren kennen en de naaste lief te hebben.”

Strathmore College (sinds 2002 Strathmore University) opende haar deuren in 1961, juist toen Kenia zich voorbereide op de onafhankelijkheid. Er was sprake van een urgente behoefte om een plan te formuleren om de hierboven genoemde problemen aan te pakken, in het bijzonder het gebrek aan basisscholing. Er waren echter in die tijd slechts een handvol middelbare scholen en geen van die scholen stond open voor de drie rassen die Kenia bewoonden – Afrikanen, Aziaten en Europeanen. Strathmore College (een middelbare school wordt in Kenia college genoemd) heeft als devies “Ut Omnes Unum Sint,” wat betekent “opdat allen een zijn”. Het motto wordt gesymboliseerd door drie harten, waarin het idee wordt uitgedrukt dat iedereen in harmonie leeft, onafhankelijk van ras of geloof. Ze symboliseren ook de eenheid die in de school bestaat tussen ouders, leerlingen en leraren.

Op dit moment zijn bijna alle leraren geboren Kenianen, sommige van hen zijn oud-leerlingen. De school heeft laboratoria van een hoge kwaliteit, computerfaciliteiten, sportvelden en een grote bibliotheek. Een veelbelovende voedingsbodem voor toekomstige intellectuelen.

In 2002 verkreeg Strathmore de erkenning van universiteit met een faculteit Handel en een faculteit Informatietechnologie.

Een leraar voor elke student

“Om de studenten zich te laten ontwikkelen tot een complete persoonlijkheid, moet hun familie worden betrokken bij de opleiding,” aldus Charles Sotz, de huidige directeur van Strathmore College. Daarom hebben de ouders periodiek een gesprek met leraren en wisselen zij vaak ideeën over de opleiding van de studenten. De ouders ontvangen elk academisch jaar zes voortgangsrapporten.

Eén van de uitdagingen waar de scholen in de huidige samenleving voor staan, is de vraag hoe studenten te helpen bij de ontwikkelen van een eigen identiteit temidden van snelle culturele veranderingen. De sleutel voor dit vraagstuk ligt bij de persoonlijke begeleiding van de kant van ouders en leraren. Dit maakt het voor Strathmore mogelijk om dit probleem op te lossen. Tegenwoordig krijgen studenten steeds minder begeleiding van hun ouders. Strathmore wijst per student een begeleider aan, die vaak een intermediair is tussen studenten en ouders. Een begeleider stimuleert elk van de studenten persoonlijk en helpt hen bij elk probleem die zich voordoet.

Daarbij heeft Strathmore een kapelaan die beschikbaar is voor de spirituele noden voor degenen die dit nodig hebben. De kapelaan organiseert seminars en workshops voor ouders en leraren. Veel mensen worden verrast als zij horen dat in Strathmore, in tegenstelling tot de meeste andere scholen in Kenia, er geen klassenoudsten zijn. Op deze manier probeert Strathmore leiderschap onder de studenten te stimuleren. Leiderschapskwaliteiten worden ook door sporten ontwikkeld, de studenten kiezen zelf elk jaar hun aanvoerder. De aanvoerders hebben, naast het leiden van hun teams tijdens de jaarlijkse sporttoernooien, periodieke overleggen met de leraren over zaken die betrekking hebben op het schoolleven. De geest van vrijheid, die hand-in-hand gaat met de christelijke identiteit van Strathmore, draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de studenten.

Aan het einde van het academisch jaar op Strathmore, werken enkele studenten tijden hun zomervakantie als vrijwilliger in sociale projecten. Toen John Muthiora, leraar Engels, voor het eerst dit idee voorstelde, was de respons overweldigend: meer dan 100 studenten meldden zich aan om te helpen in ziekenhuizen. Kevein Okwel, een vrijwilliger op de oncologieafdeling van het Kenyatta National Hospital, vatte zijn ervaringen als volgt samen: “Zelfs al het geld van de wereld is onvoldoende om de vreugde en voldoening te kopen die ik heb ervaren bij het helpen van deze mensen.”

Tijdens het 25-jarig jubileum van Strathmore, kreeg het een onvergetelijk bezoek. De president van Kenia, Moi, was aanwezig bij de jubileumplechtigheden van de school.