Hilversum (Van onze redactie) 4 februari 2009 - Als de Britse bisschop Richard Williamson niet publiekelijk en op ondubbelzinnige wijze afstand neemt van zijn opvattingen over de Holocaust, worden hem in de Kerk geen bisschoppelijke taken toegewezen. Dat heeft het Vaticaanse Staatssecretariaat vanmiddag meegedeeld.
Paus wist het niet
Het Vaticaan benadrukt dat paus Benedictus XVI geen kennis had van de opvattingen van Williamson toen hij per een op 21 januari gedateerd decreet diens excommunicatie ophief. Ook de excommunicatie van drie van Williamsons collega-bisschoppen van de schismatieke Priesterbroederschap Sint Pius X werd door de paus kwijtgescholden. Williamson verklaarde op diezelfde 21 januari in een interview dat er geen Joden in gaskamers zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat standpunt koestert hij al jaren.
Geen kerkelijke goedkeuring
De opheffing van de excommunicatie verandert niets aan de juridische status van de Priesterbroederschap Sint Pius X (SSPX), onderstreept het Staatssecretariaat. Die geniet tot op heden geen enkele kerkelijke goedkeuring. De vier bisschoppen zijn als gelovigen weliswaar ontslagen van de excommunicatie, als bisschoppen hebben zij geen enkele kerkrechtelijke status. Ook kunnen zij niet rechtmatig het bisschopsambt uitoefenen in de Kerk, legt het Staatssecretariaat uit in een communiqué. Het Staatssecretariaat is het centrale orgaan van het bestuursapparaat van de Heilige Stoel.
Concilie erkennen
Om kerkelijke goedkeuring te verkrijgen dient de SSPX het Tweede Vaticaans Concilie volledig te erkennen. Ook de volledige aanvaarding van het leergezag van de pausen Johannes XXIII, Paulus VI, Johannes Paulus I, Johannes Paulus II en Benedictus XVI is een ‘noodzakelijke voorwaarde’ voor kerkelijke erkenning van de Priesterbroederschap, benadrukt het communiqué.
Godsdienstvrijheid
Twee van de bisschoppen van wie de paus de excommunicatie heeft opgeheven, hebben de afgelopen dagen al te kennen gegeven dat zij conciliaire beginselen als godsdienstvrijheid en oecumene nooit zullen erkennen. Generaal-overste Bernard Fellay van de SSPX sluit de aanvaarding van Vaticanum II niet volledig uit. Wel schreef hij in een brief aan zijn volgelingen dat de SSPX onverminderd voorbehouden heeft bij het laatste concilie.
Onacceptabel
Het Vaticaan onderstreept dat de opvattingen van Williamson over de Shoah ‘absoluut onacceptabel zijn en krachtig worden verworpen door de Heilige Vader’. Het communiqué verwijst naar de algemene audiëntie van 28 januari waarbij de paus zijn ‘onbetwistbare solidariteit’ met het Joodse volk uitsprak. Ook veroordeelde hij iedere relativering en ontkenning van de Shoah uitdrukkelijk.
Bron: www.katholieknederland.nl
zondag 8 februari 2009
Vaticaan: Williamson moet uitspraken intrekken
Posted by Rutzen Lucas at 8.2.09 0 comments
Vaticaan ergert zich aan Duitse kritiek
Hilversum (Van onze redactie) 5 februari 2009 - Het Vaticaan heeft zich bijzonder gestoord aan de openlijke kritiek van Duitse media en politici op paus Benedictus XVI vanwege de affaire-Williamson. Dat zegt de CDU-parlementariër Georg Brunnhuber vanuit Rome tegenover de Financial Times Deutschland. De Duitse christendemocraat werd gisteren door Benedictus XVI ontvangen tijdens de wekelijkse algemene audiëntie in Vaticaanstad.
Antikatholieke ressentimenten
Brunnhuber: “In het Vaticaan is men over de discussie in Duitsland ronduit ontsteld. Hier neemt niemand aan dat de paus antisemitische uitingen duldt. Men heeft de indruk dat alle antikatholieke ressentimenten die in Duitsland sluimeren nu aan de oppervlakte komen.”
Der Spiegel
Voorbeeld van de heftige kritiek in Duitsland op Benedictus is het laatste nummer van het opinieblad Der Spiegel, waarin de paus verweten wordt dat hij een plek voor antisemieten in de Kerk inruimt en de verstandhouding met de Joden heeft vergiftigd. Op de voorpagina van het magazine staat een foto van de Heilige Vader en de kop Der Entrückte. Ein deutsche Papst blamiert die katholische Kirche (‘De wereldvreemde. Een Duitse paus beschaamt de katholieke Kerk’).
Merkel
Eergisteren eiste de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de paus duidelijk maakt dat het Vaticaan het ontkennen van de Holocaust niet accepteert. Brunnhuber daarover: “Veel CDU-leden vinden de interventie van de kanselier niet juist.” De voorzitter van de Baden-Württembergse CDU-fractie voegt eraan toe: “Publieke eisen stellen aan de Heilige Vader leidt gegarandeerd tot niets.”
Monsterachtig
Ook aartsbisschop Reinhard Marx van München-Freising heeft kritiek op Merkel: “De paus heeft duidelijk stelling genomen tegen de loochening van de Holocaust. Hij heeft duidelijk gemaakt dat er voor antisemitisme in onze Kerk geen plaats is. Volgens mij is daarmee alles gezegd.” De veronderstelling dat de paus antisemitisme zou tolereren vindt Marx ‘monsterachtig’.
Retorische strijd
Ook de voorzitter van de Bondsdag in Berlijn, Norbert Lammert (CDU), heeft de paus verdedigd. “Veel van wat de paus nu aangewreven wordt is bijna boosaardig, in ieder geval niet redelijk”, aldus de politicus in het Hamburger Abendblatt. De affaire-Williamson wil hij weliswaar niet bagatelliseren, maar de manier waarop de paus nu wordt veroordeeld, noemt hij een wedstrijd in het elkaar retorisch overtroeven. “Dat is gerechtvaardigd noch fair en in deze kwestie niet nuttig.”
Bron: www.katholieknederland.nl
Posted by Rutzen Lucas at 8.2.09 0 comments