vrijdag 23 mei 2008

Katholieken bidden voor China

Hilversum (Van onze redactie) 23 mei 2008 - Rooms-katholieken bidden dit weekend wereldwijd voor China. De internationale gebedsdag is een initiatief van paus Benedictus XVI.

Brief
Vorig jaar mei schreef paus Benedictus XVI een brief aan de katholieken in China. Daarin deed hij ook het voorstel om elk jaar op 24 mei een gebedsdag voor China te houden. Op deze datum viert de Kerk het feest van Onze Lieve Vrouw Hulp der Christenen. Het bedevaartsoord Sheshan in Shanghai is hieraan toegewijd.

Trouw aan de paus
In de brief riep de paus de katholieken in China op om te bidden voor hun geloof in Jezus Christus, hun trouw aan de paus en de eenheid tussen de katholieken in China. Tegelijkertijd riep hij alle katholieken in de wereld op om hun solidariteit met de Chinezen te betuigen door dit gebed te ondersteunen. De paus heeft zelf een gebed voor deze dag voor China geschreven.

Het Secretariaat van de RK-Kerk in Utrecht heeft vandaag de Nederlandse tekst van het gebed voor China verspreid:

Gebed tot Onze Lieve Vrouw van Sheshan

Allerheiligste Maagd, Moeder van het Mensgeworden Woord en onze Moeder, die als Hulp der Christenen vereerd wordt in het heiligdom van Sheshan, de hele Kerk van China kijkt met devote genegenheid naar U. We staan vandaag voor U om Uw bescherming te vragen. Waak over het volk van God en leid het met Uw moederlijke zorg over het pad van waarheid en liefde, zodat het altijd een zuurdesem van harmonieus samenleven tussen alle mensen zal zijn.

Toen U in het huis van Nazaret gehoorzaamde en “ja” zei, gaf U Gods eeuwige Zoon toestemming om in Uw maagdelijke schoot het vlees aan te nemen en zo met het werk van Zijn verlossing in onze geschiedenis te beginnen. U werkte daaraan gewillig en genereus mee en stond toe dat het zwaard van de pijn uw ziel doorboorde, tot aan het bijzondere uur van het kruis. Toen hield u op de berg van Calvarie de wacht bij Uw zoon, die stierf opdat wij kunnen leven.

Vanaf dat moment werd U op een nieuwe manier de Moeder van allen die uw Zoon Jezus in geloof ontvangen en ervoor kiezen om in Zijn voetstappen te treden, door zijn kruis op te nemen. Moeder van hoop, U beleefde de duisternis van Stille Zaterdag met niet aflatend vertrouwen tot aan de dageraad van Paasmorgen. Geef dat Uw kinderen elk moment – zelfs de meest moeilijke – de tekenen van Gods liefdevolle aanwezigheid mogen ervaren.

Onze Lieve Vrouw van Sheshan, ondersteun iedereen in China die, temidden van hun dagelijkse beproevingen, volharden in geloof, hoop en liefde. Mogen zij nooit bang zijn om tot de wereld over Jezus te spreken en tot Jezus over de wereld. In het standbeeld dat uitkijkt over dit heiligdom houdt U Uw zoon hoog opgetild om hem met open armen in een gebaar van liefde aan de wereld te geven. Help de katholieken steeds om geloofwaardige getuigen te zijn van deze liefde, in verbondenheid met de rots van Petrus, waarop de Kerk is gebouwd