maandag 21 juli 2008

Vaticaan waarschuwt voor gevolgen anglicaanse crisis

Hilversum (Van onze redactie) 21 juli 2008 - De Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone waarschuwt in een eergisteren gepubliceerde brief aan de Lambeth Conference voor de gevolgen van de huidige crisis in de anglicaanse Kerk.

Eenheid in gevaar
In de brief aan de tienjaarlijkse kerkvergadering van de anglicaanse gemeenschap zegt Bertone dat de problemen waarmee de anglicanen momenteel kampen de “volledige en zichtbare eenheid met Rome” in gevaar brengen. Vooral de wijding van vrouwelijke bisschoppen die door de Amerikaanse episcopaalse Kerk en de Engelse Church of England wordt toegestaan is een obstakel voor de oecumenische toenadering tussen Rome en Canterbury.

Topdelegatie
Keith Pecklers, professor liturgie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome, benadrukt in een interview met de Engelse krant The Guardian dat het Vaticaan nog nooit eerder zo nadrukkelijk op het tienjaarlijks overleg aanwezig is geweest. Het belang dat Rome aan Lambeth hecht blijkt volgens Pecklers ook uit de omvang van de Vaticaanse delegatie, waarvan onder anderen kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen, en kardinaal Cormac Murphy O'Connor, de katholieke prelaat van Engeland deel van uitmaken.

Ruzie
Binnen en buiten de Lambeth Conference liggen conservatieve en liberale anglicanen met elkaar overhoop. Honderden bisschoppen boycotten de vergadering. Leiders van de Global Anglican Future Conference, de tegenbeweging van conservatieve anglicanen, beschuldigden de anglicaanse opperherder Rowan Williams van “onjuiste leerstellingen die zonde rechtvaardigen in naam van het christendom”. De conservatieve bisschop Tom Wright van Durham beschuldigde progressieve anglicanen van ‘impliciete arrogantie’ en vergeleek de koers van de liberale episcopaalse Kerk met de inval in Irak.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: