dinsdag 25 maart 2008

Humanitaire ramp dreigt in door de VS ‘bevrijd’ IRAK

LONDEN - De oorlog in Irak, waarvan men verhoopte dat die op een snelle overwinning zou uitdraaien, groeide uit tot een van de grootste humanitaire rampen van onze tijd, zo stelt de Britse christelijke hulporganisatie Worldvision vast. De organisatie verwelkomt het feit dat steeds meer westerse landen bereid zijn Iraakse vluchtelingen op te vangen. Jordanië en Libanon hebben dit gedaan ten aanzien van tienduizenden vluchtelingen. Maar er moet nog meer gebeuren. De omvang van deze crisis is zo groot dat buurlanden zelfs niet in staat zijn alle vluchtelingen op te vangen.
Worldvision vraagt in het bijzonder aandacht voor de verloren generatie van Iraakse jongeren, die in armoede en zonder vooruitzichten opgroeien. Één op zes is vluchteling en honderdduizenden Irakezen zijn gedood. Religieuze minderheden en christelijke kerken zijn in gevaar. Velen worden uit het land verdreven, waardoor ook de aanwezigheid van de oude godsdiensten in Irak niet langer verzekerd lijkt.

VS-kerken kritisch
Ook de Amerikaanse Raad van Kerken liet zich op 19 maart bijzonder kritisch uit over de oorlog in Irak. De 35 christelijke kerken die lid zijn van de raad schrijven in een gemeenschappelijke verklaring dat deze oorlog die de VS tot een veiliger plaats moest maken, net het omgekeerde resultaat heeft bewerkstelligd. De oorlog resulteerde in een nieuwe generatie terroristen en de VS waren nooit eerder zo onveilig. De enige veiligheid is de veiligheid die wij samen met anderen tot stand kunnen brengen. Aldus deze kerken.

Geen opmerkingen: