maandag 9 maart 2009

Obama heft veto stamcelonderzoek op

Hilversum (Van onze redactie) 9 maart 2009 - De Amerikaanse president Barack Obama tekent naar verwachting vandaag een decreet waarmee een einde wordt gemaakt aan de beperkingen op stamcelonderzoek. Die waren ingesteld door zijn voorganger George W. Bush die het gebruik van stamcellen uit menselijke embryo’s moreel verwerpelijk vond.

Nieuwe regels
De Amerikaanse regering gaat weer federale fondsen beschikbaar maken voor experimenteel onderzoek met stamcellen. Het Nationaal Gezondheidsinstituut krijgt vier maanden de tijd om nieuwe regels voor het onderzoek op te stellen.

Embryo is mens
Stamcellen worden gewonnen uit menselijke embryo’s. Die embryo’s gaan bij het onderzoek verloren. Obama’s voorganger Bush had vanuit zijn christelijke levensovertuiging morele bezwaren tegen het gebruik van menselijke embryo’s voor stamcelonderzoek. Verscheidene christelijke kerken, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, leren dat een embryo, een menselijke persoon is wiens leven niet mag worden opgeofferd ten bate van wetenschappelijk onderzoek.

Alzheimer
Wetenschappers denken dat onderzoek naar embryonale stamcellen op termijn nieuwe behandelingen voor ziekten als diabetes, Parkinson en Alzheimer kan opleveren. Onderzoekers stellen dat embryonale stamcellen beter zijn voor wetenschappelijk onderzoek dat bijvoorbeeld stamcellen die verkregen kunnen worden uit bloed in de navelstreng.

Recht op leven
De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer benadrukt in een recente instructie dat een embryo een mens is. Zijn rechten dienen daarom te worden gerespecteerd als die van elke menselijke persoon. Het onschendbaar recht van ieder menselijk wezen op leven is daarbij het belangrijkste. Handelingen waarbij embryo’s worden blootgesteld aan een groot risico om beschadigd te raken of verloren te gaan, zijn volgens de katholieke leer dan ook onaanvaardbaar.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: