vrijdag 12 december 2008

Vaticaan vreest vervolging wegens schending mensenrechten

Hilversum (Van onze redactie) 2 december 2008 - De Heilige Stoel veroordeelt iedere vorm van onrechtmatige discriminatie van homoseksuelen en keert zich tegen elke staat die homoseksualiteit strafbaar stelt. Maar als het afwijzen van homoseksualiteit voortaan in strijd met de mensenrechten is, wordt de Kerk het slachtoffer van discriminatie. Dat zegt de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi vandaag in de Italiaanse krant Il Giornale.

Strafbaarstelling afschaffen
Aartsbisschop Celestino Migliore zei gisteren dat de Heilige Stoel tegen een voorstel van EU-voorzitter Frankrijk is om de strafbaarstelling van homoseksualiteit wereldwijd af te schaffen. Dat is onderdeel van een plan dat Frankrijk gaat indienen in de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Migliore is de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York.

Zelf slachtoffer
Het Vaticaan is tegen het Franse plan, volgens woordvoerder Lombardi omdat de Heilige Stoel dan zelf het slachtoffer zou worden van discriminatie. De Vaticaanse woordvoerder poogt in Il Giornale de woorden van Migliore te nuanceren. Die leidden gisteren in Italië tot ophef.

Uit zijn verband gerukt
Het Franse plan omvat meer dan de wereldwijde legalisering van homoseksualiteit, zegt Lombardi. Door eenzijdig op dat detail te focussen hebben journalisten het standpunt van de Heilige Stoel volgens hem uit zijn verband gerukt. Hij wijst er verder op dat maar 50 van de ruim 200 VN-lidstaten het Franse voorstel steunen. “De Heilige Stoel staat niet alleen.”

Pijn
De Heilige Stoel is tegen strafbaarstelling van homoseksualiteit. Maar het Franse plan kan niet op Vaticaanse steun rekenen, omdat het ernstig uit de bocht zou vliegen. Het zou volgens Lombardi impliceren dat elke norm van maatschappelijke en religieuze groepen die uiteenlopende seksuele voorkeuren niet exact gelijk waardeert, voortaan in strijd met de mensenrechten wordt geacht. En daar zit voor de Kerk de pijn.

Ongeordende neigingen
De RK-Kerk plaatst homoseksualiteit en heteroseksualiteit niet op hetzelfde niveau. De catechismus kwalificeert diepgewortelde homoseksuele tendensen als ‘objectief ongeordende neigingen’. Homoseksuele daden keurt de Kerk af.

Druk en discriminatie
De Kerk vreest door het Franse voorstel zelf het slachtoffer te worden van discriminatie. Als het afwijzen van homoseksualiteit in een politieke verklaring in strijd met de mensenrechten wordt genoemd, kan vervolging zomaar de volgende stap zijn. Lombardi: “Een dergelijke verklaring kan een middel van druk en discriminatie worden tegen wie – om maar een voorbeeld te noemen – het huwelijk tussen man en vrouw de fundamentele en oorspronkelijke vorm van leven vindt en als zodanig wil bevoorrechten.”

Fijngevoeligheid

Volgens de katholieke catechismus zijn homoseksuele handelingen ‘intrinsiek ongeordend’. “Ze zijn in strijd met de natuurwet. Homoseksuele handelingen sluiten de seksualiteit af voor de gave van het leven. Ze komen niet voort uit een ware affectieve en seksuele complementariteit.” De catechismus zegt ook dat homo’s met ‘respect, begrip en fijngevoeligheid’ behandeld moeten worden. En zo bepaalt artikel 2358: “Men moet iedere vorm van onrechtmatige discriminatie vermijden.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: