vrijdag 12 december 2008

Bisdom Den Bosch: van 300 naar 60 parochies

Hilversum (Van onze redactie) 11 december 2008 – Het bisdom Den Bosch gaat het aantal parochies de komende jaren terugbrengen van een kleine driehonderd in 2008 tot zestig in 2020. Dat schrijft bisdom Antoon Hurkmans in zijn kerstbrief aan de parochies.

Krachtenbundeling
In zijn kerstbrief presenteert Hurkmans de contouren voor zijn nieuwe beleid. Om nieuwe vitale parochies te vormen is krachtenbundeling nodig, schrijft hij. “Om dit proces goed te doen verlopen is een nieuwe manier van leiding geven in het bisdom nodig.” Daarom gaat het bisdom op korte termijn van 17 naar 12 dekens. De 26 dekenaten maken plaats voor 12 regio’s met een deken.

Plan
De nieuwe dekens participeren in de uitwerking van het nieuwe beleidsplan. Het definitieve plan wordt in april 2009 gepresenteerd. Daarin staat hoeveel nieuwe parochies er worden gevormd en welk gebied ze omvatten. Het gehele proces van krachtenbundeling moet in 2020 voltooid zijn.

Persoonlijke contacten
De nieuwe parochies krijgen een pastoraal team onder leiding van een pastoor. Het team moet een belangrijk deel van zijn tijd kunnen besteden aan nieuwe initiatieven en persoonlijke contacten met gelovigen, schrijft Hurkmans. Ook catechese en diaconie krijgen een bredere opzet.

Sacramenten
Een centrale plaats komt in het nieuwe beleid toe aan de bediening van de sacramenten, vooral aan de regelmatige viering van de eucharistie. In iedere nieuwe parochie wordt een parochiekerk aangewezen, waar dagelijks de eucharistie wordt gevierd. Ook in een aantal nevenkerken wordt regelmatig de eucharistie gevierd. In kapelkerken kan daarnaast onder meer worden gebeden, gedoopt en gehuwd.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: