vrijdag 12 december 2008

Vaticaan: 'Embryoselectie even erg als rassendiscriminatie'

Hilversum (Van onze redactie) 12 december 2008 - Het hedendaagse toepassen van prenatale diagnostiek om embryo’s met ongewenste eigenschappen te elimineren, is even ernstig en onrechtvaardig als discriminatie op grond van ras of godsdienst ‘op andere momenten in de geschiedenis’. Dat schrijft de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer in de vandaag verschenen instructie Dignitas Personae.

Afwijkingen

Pre-implantatie diagnostiek is een vorm van prenatale genetische diagnostiek die wordt uitgevoerd voordat in vitro gevormde embryo’s in de baarmoeder worden ingebracht. Die diagnose vindt plaats om er zeker van te zijn dat alleen embryo’s ingebracht worden die geen afwijkingen vertonen, die van het gewenste geslacht zijn of andere bepaalde eigenschappen hebben.

Abortus

Embryo’s die mogelijk ongewenste eigenschappen bezitten, worden na de pre-implantatie diagnostiek geëlimineerd. Het Vaticaan spreekt van ‘kwalitatieve selectie’. De daarop volgende vernietiging van embryo’s noemt de Kerk een ‘daad van abortus’. Een embryo is volgens de kerkelijk leer een menselijke persoon met mensenrechten waaronder het recht op leven.

Kindermoord
Pre-implantatie diagnostiek is volgens de instructie ‘een uiting van een eugenetische mentaliteit’ die instemt met selectieve abortus om de geboorte te verhinderen van kinderen met afwijkingen van allerlei soort. Het Vaticaan noemt een dergelijke mentaliteit verwijzend naar de encycliek Evangelium Vitae, “schandelijk en steeds verwerpelijk, want zij meent de waarde van een menselijk leven te kunnen meten aan wat als ‘normaal’ beschouwd wordt en naar lichamelijk welzijn”. Op deze wijze wordt de weg voor de legalisering van kindermoord en euthanasie vrijgemaakt”.

Discriminatie op grond van ras
Het vernietigen van embryo’s na pre-implantatie diagnostiek leidt tot discriminatie, waarschuwt de Kerk. “Op andere momenten in de geschiedenis is er (…) discriminatie geweest op grond van ras, godsdienst of sociale status. Vandaag de dag is er echter een niet minder ernstige en onrechtvaardige vorm van discriminatie die leidt tot het niet erkennen van de ethische en legale status van mensen die lijden aan ernstige ziekten of handicaps.”

Immoreel
Het Vaticaan wijst erop dat zieke en gehandicapte mensen niet een of andere aparte categorie van de mensheid vormen; ziekte en invaliditeit vormen in feite een onderdeel van het menselijk bestaan. “Zulke discriminatie is immoreel en moet daarom wettelijk onaanvaardbaar worden geacht, zoals er ook de plicht bestaat culturele, economische en sociale barrières weg te nemen, die de volledige erkenning en bescherming van gehandicapte of zieke mensen ondermijnen.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: