vrijdag 3 juli 2009

‘Caritas in veritate’ verschijnt 7 juli

De langverwachte sociale encycliek Caritas in veritate van paus Benedictus XVI wordt op 7 juli gepubliceerd. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt.

Kardinalen
De encycliek zal tijdens een persconferentie worden gepresenteerd door kardinaal Paul Josef Cordes, president van de Pauselijke Raad Cor Unum, en kardinaal Renato Raffaele Martino, president van de Pauselijke Raad Justitia et Pax.

Economische crisis
Caritas in veritate (‘Liefde in waarheid’) is de derde encycliek van Benedictus XVI. Oorspronkelijke aanleiding voor het schrijven van een sociaaltheologisch document was de veertigste verjaardag van de encycliek Populorum progressio (1967) van paus Paulus VI. De publicatie werd steeds uitgesteld, omdat de paus de actualiteit van de huidige economische crisis erin wilde verwerken.

Globalisering
De encycliek, die ongeveer honderd pagina’s beslaat, gaat over de morele consequenties van de globalisering. Het stelt vragen bij het vigerende economische waardestelsel, waardoor arme landen de dupe worden van het welvaartsstreven van de rijke industrielanden.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: