woensdag 24 december 2008

'Geld werd in aanloop financiële crisis van middel tot doel'

Hilversum (Van onze redactie) 24 december 2008 - De ecologische crisis is wellicht veel groter dan de huidige financiële crisis. “Maar overheden hebben aan financiële instanties al vele malen meer geld uitgegeven. Het geeft de kortetermijnvisie van politici weer, die er beducht voor zijn niet opnieuw verkozen te worden”, zegt bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden vandaag in een interview met het Financieele Dagblad.

Vreemdelingenhaat
De bisschop-referent voor Kerk en Samenleving sluit niet uit dat de crisis tot bezinning en inzicht in de juiste prioriteiten leidt. “De Kerk heeft twintig eeuwen christelijke waarheid in pacht om te vertalen naar nu en ik hoop dat politici dat oppakken.” Maar de gevolgen van de crisis kunnen ook de andere kant opslaan, vreest De Korte. “Als de werkloosheid oploopt en de welvaart in gevaar komt, kunnen vreemdelingenhaat en nationalisme gaan opspelen. Die noties zijn nu al in de samenleving aanwezig, dat baart mij zorgen.”

Bezinning
Het Financieele Dagblad kondigt het kerstinterview met de bisschop al op de voorpagina aan onder het kopje ‘bezinning’. Want zo schrijft de auteur van het prominent op pagina 3 geplaatste interview: “Nu de kredietcrisis zich onmiskenbaar aan de reële economie opdringt, is de behoefte aan bezinning groter dan ooit. Bekende thematiek voor de katholieke kerk (…).”

Geld als doel“Hooggeschoold en welvarend maakt egocentrisch”, zegt De Korte in het interview. Dat patroon heeft volgens de ondernemerszoon ook een rol gespeeld bij het ontstaan van de financiële crisis: “Een goed functionerende economie bestaat bij de gratie van evenwicht tussen eigenbelang en maatschappelijk belang. (…) Het lijkt erop dat de huidige crisis in de financiële wereld mede is veroorzaakt door een gewilde of ongewilde omwisseling van doel en middel. Geld als doel sluit mensen in zichzelf op. (…) Dat heeft vooral in de Verenigde Staten geculmineerd in hebzucht en overconsumptie.”

Feelgoodgeloof
De crisis biedt de Kerk kansen, denkt De Korte. “In onzekere tijden worden mensen teruggeworpen op de zinvragen. Ik ben hoopvol over de rol van de Kerk als moreel kompas naar een samenleving waarin het gemeenschappelijk belang weer aandacht krijgt. Maar het christelijk geloof is geen feelgoodgeloof.”

Het eigen ik
"De Kerk kan troost bieden in moeilijke tijden, maar kent ook een uitdagende kant, die van zelfopoffering”, zegt de bisschop. Al die happiness-religiositeit van de laatste jaren heeft vooral te maken met het eigen ik. Je dienstbaar opstellen, zoals de christelijke leer predikt, brengt niet automatisch het grootste geluk. Toch zul je als je gericht bent op de ander uiteindelijk zelf geluk vinden.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: