dinsdag 30 oktober 2007

Iraakse premier belooft steun aan bedreigde Chaldeeuwse kerk

BAGDAD - De Iraakse premier Nuri al‑Maliki heeft de Chaldeeuwse patriarch Emmanuel III Delly van Babylon zijn blijvende inzet beloofd om de rechten en veiligheid van de christelijke minderheid in zijn land te beschermen. Premier al‑Maliki deed zijn uitspraken in een communiqué waarin hij Delly feliciteert met zijn recente benoeming tot kardinaal. Paus Benedictus XVI kondigde vorige week aan dat hij de patriarch op 24 november kardinaal zal creëren. De premier noemde de benoeming van Delly vorige week een ‘eer’ voor alle Irakezen en een overwinning voor Irak in haar strijd tegen terrorisme en extremisme.
De Chaldeeuwse kerk in Irak maakt een zware tijd door. Veel christenen zijn de laatste tijd omgekomen bij aanslagen. Sinds de Amerikaanse invasie in 2003 hebben vele tienduizenden Iraakse christenen het land verlaten.
De Chaldeeuwse kerk heeft vanaf het prille begin (2e ‑ 3e eeuw) als een religieuze minderheid geleefd onder een niet‑christelijk bewind, waarvan het seculiere Ba'ath‑bewind het meest recente voorbeeld was. Hoewel de Chaldeeuwse kerk gelovigen heeft in Turkije, Syrië, Libanon, maar ook in een aantal westerse landen, ligt haar centrum nog steeds in Irak. In de hoofdstad Bagdad is ook de zetel van het met ‘Rome’ verbonden Chaldeeuwse patriarchaat gevestigd.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: