zondag 25 november 2007

Paus tot kardinalen: oecumene een opdracht

ROME (KN) - De oecumene is voor de katholieke Kerk geen optie, maar een opdracht. Dat heeft paus Benedictus XVI gezegd tot de kardnalen die in Rome bijeenkwamen bij gelegenheid van de creatie van 23 nieuwe kardinalen.

Kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen praatte de kardinalen bij over de actuele situatie van de dialoog die de katholieke kerk voert op verschillende fronten. Aan bod kwamen de dialoog met de Oosterse en Orthodoxe kerken en die met de kerkelijke gemeenschappen van na de Reformatie. Ook sprak Kasper over de vorderingen en problemen in het contact met de charismatische‑ en pinksterbewegingen.
In de uitwisseling volgend op de inleiding van Kasper, brachten zeventien kardinalen hun ervaringen en standpunten ter sprake. Daarin kwam de katholieke sociale leer naar voren als één van grote kansen voor de voortgang van de oecumene, meldt het Vaticaan in een communiqué. Ook onderstreepten de sprekers het belang om in de communicatie de gevoeligheid van andere christenen niet nodeloos te kwetsen. De kardinalen stonden verder kort stil bij de dialoog met het jodendom en de interreligieuze dialoog.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: