zondag 30 december 2007

Boodschap voor Taizé-Woodstock: Jeugd moet nieuwe wegen van hoop bewandelen

GENÈVE - Blijf de hoop te koesteren, die in staat stelt de wereld te veranderen. De jongeren worden allemaal ‘uitgenodigd om nieuwe wegen van hoop te bewandelen’ Zo luidde de boodschap van paus Benedictus XVI tot de duizenden jongeren die in Genève deelnamen aan wat ook wel genoemd wordt het Taizé-Woodstock. De vrede s het resultaat van rechtvaardigheid, ‘maar misschien nog meer van de vergevingsgezindheid.’, aldus de paus.

Ook Ban‑Ki‑Moon, de algemene secretaris van de Verenigde Naties, vele politici en verschillende andere kerkleiders, waaronder de Russisch‑orthodoxe patriarch Aleksej II, de oecumenische patriarch Bartholomeus en de anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams schreven brieven aan de jongeren. Ban‑Ki‑Moon roept de jongeren ook op er voor te zorgen dat de gemeenschappelijke idealen van de verschillende wereldgodsdiensten gerealiseerd worden. De oecumenische patriarch schreef dat het jongeren die in onze samenleving het evangelie willen beleven niet gemakkelijk gemaakt wordt.

Etty Hillesum
Opvallend is de verwijzing van de anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams naar de Nederlandse Etty Hillesum, een jonge joodse die op haar 27ste jaar in het concentratiekamp van Auschwitz vermoord werd. Zij schreef in een brief dat zij het als haar taak beschouwde van een levende God te getuigen. De anglicaanse aartsbisschop noemt die woorden des te opvallender omdat ze werden uitgesproken tegen de achtergrond van de nazigruwel. ‘Zij geeft hiermee een van de meest authentieke en veeleisende omschrijvingen van het geloof.’

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: