zondag 23 december 2007

Chinese bisschop gewijd door Rome-getrouwe bisschoppen

PEKING - Mgr. Joseph Li Jong is in aanwezigheid van tweeduizend gelovigen in de kathedraal van Yinchuan tot bisschop coadjutor van Ningxia gewijd. In het bisdom leven tienduizend katholieke gelovigen, verspreid over veertien parochies. Mgr. Joseph Li Jong is zowel door Peking als door de Heilige Stoel erkend. De Romegetrouwe bisschop John Liu Jingshan overhandigde hem de mijter, de bisschopsring en de staf. Ook de twee assisterende bisschoppen, John Liu Shigong van Jining (Beneden Mongolië) en bisschop Joseph Li Mingshu (Qingdao) zijn beiden door Rome erkend. De plechtigheid moest in principe al twee weken eerder plaatsvinden, maar werd verdaagd onder druk van de regeringsgezinde Patriottische vereniging wegens de mogelijke aanwezigheid van ondergrondse, Romegetrouwe bisschoppen.
Ondergrondse bisschop overleden
OvHet Aziatische persagentschap UCAN meldt tegelijk het overlijden van mgr. John Liu Dinghan, de ondergrondse bisschop van Cangzhou. De bisschop verbleef ruim twintig jaar in de gevangenis wegens zijn onvoorwaardelijke trouw aan Rome.
Chinese huiskerkleider aangehouden
De China Aid Association maakt de arrestatie bekend van de Chinese ondergrondse protestantse huiskerkleider Liang Qi Zhen. Hij werd op 16 december aangehouden, volgens de vereniging een aanwijzing dat de Chinese overheid tijdens de kerstperiode streng zal optreden tegen ondergrondse kerken.
Op 4 december viel de politie in Henan ook al binnen tijdens een gebedsbijeenkomst van de ondergrondse kerk. Toen werden vijf gelovigen aangehouden, die na vijf dagen werden vrijgelaten. Ook in andere provincies, waaronder Jiangsu, wordt in het vooruitzicht van Kerstmis streng opgetreden.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geen opmerkingen: