donderdag 7 februari 2008

Joden teleurgesteld over nieuw liturgisch gebed voor Goede Week

ROME - Joodse leiders zijn teleurgesteld over de nieuwe versie van het gebed voor Goede Vrijdag, die paus Benedictus XVI bekend liet maken. Zij vinden de wijziging in het ‘oude missaal van 1962’ niet ver genoeg gaan. Joodse leiders vinden het ergerlijk dat in het nieuwe gebed wordt gebeden voor de redding van Israël. Het gebed weerspiegelt tot hun teleurstelling de katholieke visie dat het volledige heil te vinden is in Christus en zijn kerk.
De paus verleende vorig jaar algehele toestemming om weer het Latijn te gebruiken in de misviering.
Dit hield in dat tijdens de Goede Week weer het gebed zou worden ingevoerd dat door de joden als denigrerend wordt beschouwd . Het vaticaan beloofde toen dit gebed te wijzigen.
De kern van het gebed is volgens Joodse leiders niet veranderd. ‘We waarderen dat een deel van de denigrerende termen is verwijderd’, zei Abraham Foxman, directeur van de Amerikaanse Joodse Anti‑Discriminatie Liga. ‘Maar we zijn zeer verontrust en teleurgesteld dat het kader en de intentie ‑ God te smeken dat Joden, Jezus als Heer erkennen ‑ intact is gebleven.’ Foxman noemt de wijzigen ‘cosmetische retouches’.

Het woord ‘bekering’ keert niet terug in het nieuwe gebed. Maar dat betekent niet dat de Joden het heil buiten Christus en zijn kerk kunnen vinden, zo blijkt uit de nieuwe tekst. Daarin wordt gebeden voor de redding van Israël ‘bij het binnentreden van de volheid aller volkeren in uw kerk’.
Abraham Foxman ziet de onder Benedictus doorgevoerde wijzigingen als een ‘aanzienlijke koerswijziging’ ten opzichte van het beleid van zijn voorganger Johannes Paulus II. De Romeinse opperrabbijn Segni sprak vandaag van een ‘flinke stap terug’ en ‘een wezenlijk obstakel” voor de relaties tussen katholieken en joden. Volgens Segni staat de vooruitgang die de laatste decennia in die verhouding werd geboekt, nu op de helling.
Ook rabbijn David Rosen sprak van een ‘achteruitgang’. ‘Het is tamelijk duidelijk dat er geen volheid van redding buiten de kerk bestaat’, zei hij na lezing van het gebed. Rosen, die al enkele decnnia actief is in de joods‑katholieke dialoog zei ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. De in Israël woonachtige Amerikaanse rabbijn is voorzitter van het Internationale Joodse Comité voor Interreligieuze Relaties. Daarin zijn twaalf grote Joodse organisaties vertegenwoordigd.

Geen opmerkingen: