vrijdag 14 maart 2008

Oprichtster Focolare-beweging Chiara ligt op sterven

ROME - Chiara Lubich (88) is op haar eigen verzoek uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome ontslagen om in haar huis in Rocca di Papa op haar overlijden te wachten.. Zij was in Gemelli behandeld voor wat men ‘ ernstige aandoeningen’ noemde. De verantwoordelijke arts prof. Salvatore Valente verklaarde dat medische behandeling geen zin meer heeft. Het blijkt dat Lubichs nieren niet meer functioneren. De kunstmatige beademing wordt voortgezet. Om haar lijden te verlichten krijgt ze medicamenten toegediend.

Groet van Benedictus

Eerder deze week ontving zij via de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Bertone een persoonlijke brief van Benedictus XVI, waarin de paus haar zijn persoonlijke zegen overbracht. Zij kreeg tijdens haar verblijf bezoek van onder anderen de orthodoxe patriarch Bartholomaios van Constantinopel en van de katholieke aartsbisschop Vlk van Praag.

Universele broederschap
Chiara Lubich stichtte op 7 december 1943 de Focolare-beweging op. Zij was toen een onderwijzeres, die met een paar vrienden het evangelie herontdekte. Ze besloten om hun hernieuwde geloof vorm te geven in het alledaagse leven, beginnend in de armste wijken van Trente. Die eerste groep groeide al snel uit tot een beweging, die zich eerst over Italië, later over Europa en uiteindelijk over heel de wereld verspreidde. Haar spiritualiteit kenmerkt zich door grote nadruk op universele broederschap.

Oecumenisch
Focolare wordt gerekend tot de ‘nieuwe’ kerkelijke bewegingen. De gemeenschap werd in 1962 door de Heilige Stoel erkend en kreeg in 1990 kerkrechtelijke status. Focolare kreeg ook erkenning van de orthodoxe, de anglicaanse en de lutheraanse kerken, zelfs van andere godsdiensten en dankzij haar openheid ook van tal van internationale en culturele instellingen. Er zijn wereldwijd zo’n 141.400 personen die zich aan de gemeenschap hebben gebonden. Sommige leden hebben een gelofte van celibaat afgelegd.

In het bisdom Willemstad is Focolare niet zo bekend hoewel in het ‘verre’ verleden van Curaçaose zijde is deelgenomen aan internationale Focolare-bijeenkomsten. Focolare heeft aangegeven dat haar leden verenigd zijn in gebed voor hun stichteres. Het overlijden van haar kan elk ogenblik worden verwacht. Haar toestand, zo is duidelijk, is ‘zorgwekkend’

Geen opmerkingen: