maandag 31 maart 2008

Postulator zaligverklaringsproces: Mgr.Romero was geen politicus

SAN SALVADOR/ROME - Oscar Romero was geen marxist. Dat schrijft zijn postulator bisschop Vincenzo Paglia in een opvallende bijdrage in de Osservatore Romano. De voorbije dagen werd in El Salvador op verschillende plaatsen herdacht dat de Salvadoriaanse bisschop Oscar Romero 28 jaar geleden, tijdens het voorgaan in een eucharistieviering, vermoord werd. In 1997 werd het proces opgestart voor zijn zaligverklaring.
De aartsbisschop van San Salvador was geen intellectueel, geen organisator, geen hervormer en al helemaal geen politicus. Hij was een bisschop, zo schrijft mgr. Paglia in het officieuze orgaan van het Vaticaan. Hij was een herder die de schreeuw van de bevolking, die onder een absurde oorlog gebukt ging, gehoord heeft. Van marxisme kende hij niets en hij stond voortdurend tussen twee vuren: de rebellen en de doodseskaders van de regering, die de bevolking onderdrukte. Oscar Romero probeerde een oplossing te vinden voor de problemen op basis van de sociale leer van de katholieke kerk, aldus de bisschop,

Het is opmerkelijk dat een dergelijke prelaat zich zo uitlaat over iemand voor wie al geruime tijd geleden een zaligverklaringsproces is opgestart, dat nog steeds niet is afgerond. Probleem is wel dat het huidige bewind van El Salvador wat politieke kleur betreft niet veel verschilt van dat wat verantwoordelijk geacht moet worden voor de laffe moord op de sociaal uitgesproken bisschop. Het was die regering die steeds de mond vol had over communisme en zo waaraan mgr Romero zich schuldig zou hebben gemaakt. (Toon van Dongen)

Geen opmerkingen: