zondag 6 juli 2008

Rome: hele bijbel zonder onderbreking voorgelezen

Hilversum (Van onze redactie) 4 juli 2008 - In de basiliek Santa Croce in Rome wordt in oktober in zeven dagen en zes nachten de hele bijbel voorgelezen. Dat gebeurt zonder onderbrekingen of commentaar. Paus Benedictus XVI begint op 5 oktober de declamatie met de eerste woorden van het boek Genesis. Hij doet dat live vanuit het pauselijk paleis.

Joden
Ruim 1200 personen wisselen elkaar van 5 tot en met 12 oktober af bij het voorlezen van de hele Schrift. Onder hen zijn vertegenwoordigers van andere christelijke kerken en christelijke gemeenschappen en joden. De bijbel wordt voorgedragen door mensen van alle leeftijden en sociale achtergrond. Kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone sluit de voordracht op 12 oktober af met de laatste woorden van de Apokalyps.

Nederland: vijf etmalen
Voorlezen in het Italiaans gaat wellicht langzamer dan in het Nederlands. In oktober werd de hele bijbel in het Nederlands niet in zesenhalf, maar in vijf etmalen voorgelezen. Daaraan namen vijfhonderd bekende en onbekende Nederlanders deel bij gelegenheid van het verschijnen van de Nieuwe Bijbelvertaling.

Uitzending
Het voorlezen van de hele bijbel in Rome is een initiatief van de Vaticaanse afdeling van de Italiaanse staatsomroep Rai. Het eerste en het laatste uur worden live op Rai Uno, het voornaamste publieke televisiekanaal worden uitgezonden. De hele lezing is te volgen via de zender Rai Educational.

Geen opmerkingen: