donderdag 10 juli 2008

Vaticaans protest tegen rechterlijk besluit tot euthanasie

Hilversum (Van onze redactie) 10 juli 2008 - Het Vaticaan heeft gisteren geprotesteerd tegen een beslissing van de Italiaanse justitie om de voeding van een comateuze vrouw stop te zetten. “Dit is feitelijke een act van euthanasie”, aldus mgr. Rino Fisichella tegenover het persbureau ANSA. De prelaat is president van de Pauselijke Academie voor het Leven.

Verkeersongeval
De patiënt om wie het gaat is Eluana Englaro, een jonge vrouw die al 16 jaar in coma ligt. Op 18 januari 1992 kreeg zij een zwaar verkeersongeval. Sindsdien wordt ze kunstmatig in leven gehouden. Haar vader had het gerecht in Milaan om toestemming gevraagd om de hydratering en voeding te laten staken. Gisteren besloot de rechter aan het verzoek tegemoet te komen.

Immoreel
Het Vaticaan beschouwt de uitspraak als een gerechtelijke dwaling omdat ze leidt tot een immorele daad. “De toediening van voedsel en water, zelfs als die kunstmatig geschiedt, is in het algemeen een gewoon en geproportioneerd middel tot levensbehoud”, zo luidt een verklaring van de Congregatie voor de Geloofsleer uit 2007.

Recht op thuiszorg
Artificiële voeding en hydratering moeten volgens de katholieke doctrine niet als medische behandeling worden beschouwd maar als gewone en passende zorg en als zodanig ook moreel verplicht. Alle zieke mensen die in een vegetatieve toestand verkeren, terwijl ze wachten op herstel of een natuurlijk einde, hebben volgens de Kerk recht op basiszorg.

Geen opmerkingen: