donderdag 23 oktober 2008

mgr. Eijk: Paus JPII profeteerde over kredietcrisis

Hilversum (Van onze redactie) 23 oktober 2008 - Paus Johannes Paulus II heeft in 1991 geprofeteerd over de huidige financiële crisis. Dat schrijft aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht in zijn column in het nieuwe nummer van het aartsdiocesaan maandblad Optocht.

Verafgoding
“Het is goed als wij ons als katholieken voor ogen houden dat de vorige paus, Johannes Paulus II, in zijn encycliek Centesimus Annus (1991) ten aanzien van de huidige financiële crisis profetische woorden heeft gesproken. Hij heeft ons daarin gewaarschuwd voor het gevaar van een ‘idolatrie’ (het verafgoden) van de markt.”

Stevig juridisch kader
De Poolse paus wees volgens Eijk het kapitalisme en de markt niet af, maar wel – zo citeert de aartsbisschop uit de encycliek - “als men met ‘kapitalisme’ een systeem bedoelt waarin de vrijheid in de sector van de economie niet geplaatst is in een stevig juridisch kader”. De huidige internationale crisis ontstond inderdaad ten gevolge van een gedereguleerde hypotheekmarkt.

Val van communisme
Mgr. Eijk begint zijn column met het in herinnering brengen van de val van het communistisch systeem in de landen van het Warschau Pact. “In 1990 overheersten gevoelens van opluchting en optimisme. Nu had het kapitalisme eindelijk het communisme overwonnen.” Maar de opluchting veranderde in teleurstelling, zegt de aartsbisschop. “Helaas moeten we vaststellen dat het kapitalisme en de ideologie van de vrije markt ook niet hebben gebracht wat ons is beloofd en wij er zelf misschien van verwacht hebben.”

Mensen opgeofferd
Het is volgens Eijk treurig om nu te moeten vaststellen dat banken hypotheken hebben verstrekt van wie zij wisten dat ze die niet zouden kunnen aflossen. Men heeft ‘gedreven door ongeremde hebzucht, op deze wijze mensen puur als middelen opgeofferd’. “Hier niet zoals in het communistisch staatsbestel ten behoeve van het gemeenschappelijk belang van het hele volk, maar met het oog op de eigen winst.”

Praktisch atheïsme

Volgens Eijk is ook in het Westen de waardigheid van de mens als ‘beeld van God’ met voeten getreden. “We kunnen er niet omheen dat ook in het kapitalistische Westen het atheïsme wortel heeft geschoten, minstens het praktisch atheïsme dat het bestaan van God weliswaar niet ontkent, maar Hem wel uit het openbare leven heeft verbannen”, aldus de aartsbisschop van Utrecht.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: