woensdag 5 november 2008

'Homohuwelijk haalt het niet in VS'

Hilversum (ANP) 5 november 2008 - Na het tellen van 86 procent van de stemmen heeft een krappe meerderheid van de Californiërs vooralsnog tegen het homohuwelijk gestemd. Dat meldden Amerikaanse media vandaag. Ook Florida en Arizona stemden tegen het homohuwelijk.

Man en vrouw
De inwoners van Californië, Arizona en Florida mochten tegelijk met de presidentsverkiezingen voor of tegen een voorstel stemmen om in de grondwet vast te laten leggen dat het huwelijk exclusief tussen man en vrouw is.

Burgerrechten
De initiatiefnemers van het voorstel vinden dat de toekomst van het traditionele gezin op het spel staat. Tegenstanders zeggen te vechten voor de burgerrechten van homoseksuelen en dus voor gelijke behandeling in de grondwet.

Tegen
De initiatiefnemers van het voorstel voerden flink campagne met het feit dat kinderen op school les zouden krijgen over het homohuwelijk, als deze verbintenis in de grondwet zou worden vastgelegd. Dat is was volgens veel kiezers het beslissende argument voor hen om tegen het homohuwelijk te stemmen.

Katholieke allochtonen
In Californië werd vooral steun gezocht voor het voorstel bij de enorm gegroeide groep immigranten van Latijns-Amerikaanse afkomst. Deze veelal zeer katholieke allochtonen vormen inmiddels 30 procent van de 37 miljoen Californiërs. De latino's stemden bij een referendum in 2000 met overweldigende meerderheid tegen de invoering van het homohuwelijk.

Discriminatie
Het Californische hooggerechtshof maakte in mei dit jaar een einde aan de discriminatie. Sindsdien lieten zich ongeveer 18.000 Amerikaanse homoparen trouwen, ook van buiten Californië.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: