zaterdag 21 februari 2009

Pater Damiaan 11 oktober heilig verklaard

Hilversum (Van onze redactie) 21 februari 2009 - De Belgische pater Damiaan (1840-1889) wordt op zondag 11 oktober heilig verklaard. Hij wordt de patroonheilige van de aidspatiënten en melaatsen. Paus Benedictus XVI heeft dat vandaag tijdens een consistorie bekendgemaakt.

Melaatsen
Damiaan de Veuster, in 1840 in het Vlaamse Tremelo geboren, was lid van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria en van de Eeuwige Aanbidding van het Allerheiligst Altaarsacrament (PICPUS). De pater werd beroemd om zijn heldhaftig werk onder de melaatsen in Hawaii. Hij stierf zelf ook aan lepra.

Zaligverklaard in Brussel
Paus Johannes Paulus II verklaarde Damiaan op 4 juni 1995 in Brussel zalig. Ongeveer honderd Hawaiianen, onder wie zes lepralijders, waren bij die plechtigheid aanwezig. De huidige paus Benedictus XVI had in juli al ingestemd met voorbereidingen voor de heiligverklaring.

Negen andere aanstaande heiligen
Benedictus XVI maakte vandaag ook bekend dat hij negen andere zaligen heilig gaat verklaren: vijf op 26 april en vijf op 11 oktober. De namen van de eerste groep zijn: Arcangelo Tadini; Bernardo Tolomei; Nuno de Santa Maria Álvares Pereira; Gertrude (Caterina) Comensoli en Caterina Volpicelli. De namen van de tweede groep: Zygmunt Szczęsny Feliński; Francisco Coll y Guitart; Jozef Damian de Veuster; Rafael Arnáiz Barón en Marie de la Croix (Jeanne) Jugan.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: